2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Előkerültek Meliés elveszett rövidfilmjei

2007. november 7. 08:00

Előkerült Georges Mélies francia némafilmrendező száz év óta elveszettnek hitt négy rövidfilmje. A filmeket a katalóniai Filmoteka archívumában találták meg régi tekercsek restaurálása közben.

A bűvész Mélies (1861-1938) már az első nyilvános vetítésen a mozi szerelmese lett, amelyet a Lumiere-testvérek rendeztek 1895-ben. Amennyire anyagi lehetőségei megengedték, saját filmeket kezdett forgatni, amelyekben különböző trükköket alkalmazott.



A "fantasztikus" filmek ősei között emlegetik azóta is olyan műveit, mint az Utazás a Holdba, amelynek a Földet távcsővel szemlélő Holdja fogalommá vált, vagy a Gumifejű ember, de többször feldolgozta a Faust-legenda motívumait, sőt, A három testőrből és a Don Quijotéből is merített ihletet. Összesen 520 rövidfilmet forgatott, költséges hobbija azonban hamar az anyagi csőd szélére sodorta és akkor elégette az összes eredeti negatívot - írta az El País című spanyol napilap.

Az egyik most megtalált filmjében, a Triboulet piramisában ő maga is megjelenik, mint mágus és kilenc férfit varázsol elő egy dobozból, majd gyönyörű balerinákká alakítja át őket. Számos filmje ezt a vásári látványosságot örökíti meg. Ugyancsak megkerült A művész és a bábú, a Vulkánkitörés Martinique-on és A spiritizmus fejlődése elveszettnek hitt kópiája, valamennyi 1899 és 1902 között készült.

Marie-Hélene Lehérissey, Mélies dédunokája szerint eddig már több mint 200 kópiát sikerült összegyűjteni Mélies filmjeiből.  A most megtaláltakat a közönség is láthatta a sitges-i filmfesztiválon.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár