2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Reneszánszát éli az internetes családkutatás

2007. október 29. 17:00

Az egész emberiség családfájának kirajzolódását remélik az egyre szaporodó családfakészítő honlapok szerkesztői. Nemrégiben ugyanis interaktív oldallá alakult át az Ancestry.com.

A nyolc országban jelen lévő Ancestry.com oldalnak 900 ezer előfizetője, 2,5 millió aktív tagja és a világon egyedülállóan magas számú - 8,2 millió - látogatója van. A hallatlan lelkesedés oka lehet, hogy a honlap archívumaiban megtalálhatók az 1970 óta az Egyesült Államokban tartott népszámlálások során összegyűjtött nevek, Amerikába érkezett hajók utaslistái, az afro-amerikai közösség levéltárai és az amerikai katonai akták is.

Családfa az ancestry.com oldalán

A családfakészítés egyébként is jövedelmező vállalkozás: az Ancestry.com anyacégének, a The Generation Networksnek évente mintegy 150 millió dolláros forgalmat és bőséges hasznot hajt. A cégnek azonban máris számos komoly vetélytársa akadt: az ingyenes családfakészítést és rokonkeresést kínáló kaliforniai Geni honlap indulása, 2007 eleje óta már 5 millió felhasználót hódított meg, és 100 millió dollárra gyarapította vagyonát. A levéltári kutatást meghaladó újítása, hogy az élők felé fordul: egymást nem ismerő rokonok között teremt kapcsolatot, és működtetői egy napon egyetlen családfában szeretnék egyesíteni a világ népességét.

Ezt a célt tűzték ki az izraeli MyHeritage internetes oldal szerkesztői is, a honlapnak már 17 millió felhasználója és 180 millió nevet tartalmazó adatbázisa van. A 100 éven át összegyűjtött levéltári adatainak digitalizálását most végző mormon közösség szervezetének FamilySearch.org honlapján is már 640 millió név szerepel, és ez a szám havonta egymillióval növekszik.

Egyes honlapok automatikusan böngészik a levelezést és figyelmeztetik a felhasználót, ha egy rokona regisztrálta magát. Az új módszert alkalmazó versenytársak közé tartoznak a parókiák levéltárait gyűjtő FamilyInHistory és a FamilyRelatives angol honlapok, valamint a FamilyLink és a TreeX.com, továbbá a Facebook nemrégiben létrehozott családfarészlege.

Egy másik hatásos fejlesztés a genetikai családfakészítés. Az Ancestry.com a minap jelentette be, hogy elindította az ilyen jellegű szolgáltatásokat kínáló DNA.ancesty.com honlapot. A cég DNS-teszthez szükséges csomagot árul az ügyfeleinek, akik így feltérképezhetik genetikai kódjukat és levelezésbe kezdhetnek ugyanannak az ősnek más leszármazottaival.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár