2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fegyencekkel bővült a családfakutató oldal

2007. augusztus 1. 11:00

Több tízezer, a 18. század végétől Ausztráliába szállított brit elítélt adatai lesznek első alkalommal böngészhetők a legnépszerűbb családfakutató oldalon - tájékoztatott róla a BBC.

Az Ancestry.co.uk előfizetői az egykori fegyencek neve, elítélésének dátuma, annak hossza és a büntetőtelepek nevei alapján kereshetnek majd. Az adatbázisba 160 ezer olyan elítélt adatlapja került bele, akik 1788 és 1868 között érkeztek meg a déli kontinensre. Az új adatok komoly érdeklődésre tarthatnak számot, hiszen a becslések szerint ma kétmillió britnek és az ausztrálok 22 százalékának vannak fegyencek a felmenői között.

Az elítélteket akkor kezdték máshová szállítani, amikor a 18. század végén az ipari forradalom hatására a nagyvárosokban megnőtt a bűnözés, és megteltek az angol börtönök. Az első 780 brit elítélt 11 hajóval érkezett a Botany öbölbe 1788 januárjában, míg a transzportok 1833-ban érték el a csúcspontot, amikor 36 hajó közel 7000 embert vitt a kontinensre. A hajóút nyolc hónapig tartott, abból hatot a tengeren töltöttek, míg kettőt a kikötőkben. A legismertebb fegyenctelepek a mai Tasmánia, Victoria és Queensland területén voltak.

Az elítéltek többsége férfi volt, és csak egy kis részüket ítélték el gyilkosság és rablás miatt, a többségük kisebb bűntetteket - lopást, stb. - követett el. Érdekes lehet, hogy ilyen elítélt volt a később ausztrál nemzeti hőssé avanzsáló bandita, Ned Kelly apja is, akit két disznó ellopásáért ítéltek hétévi börtönre. Az első női elítélt pedig Elizabeth Thackery volt, aki öt zsebkendő ellopásáért kapott hét évet.

A legtöbb fegyenc a büntetés letöltése után Ausztráliában maradt, és kormányzati tisztviselők vagy telepesek lettek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár