2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállították a Nádasdyak hazatérő kincseit

2007. október 26. 15:00

"Hazatért" a nádasdladányi Nádasdy-kastély könyvtárának félezer kötete és az Ősök galériájának néhány festménye.

A cél az, hogy visszakerüljön a kastély könyvtárába a Nádasdy család egykori 25 ezer kötetes bibliotékájának Magyarországon még fellelhető 1500 kötete, valamint azok a megmaradt alkotások, amelyek évszázadokon át ékesítették a főúri lak falait - mondta Schneider Márta. A szakállamtitkár kiemelte: a Nádasdy család tagjai mindvégig szem előtt tartották, hogy a `nemesség kötelez`. A família művelt politikusokat adott az országnak, s tagjai a hazai műveltség ápolói és terjesztői voltak, könyvtáruk pedig a korabeli Magyarország egyik legmeghatározóbb gyűjteménye volt.

Ismerje meg a kastély történetét!

Az értékes bibliotéka becses darabjainak nagy részét a II. világháborúban elpusztították, elrabolták. Megmenekült kötetei az állam tulajdonába kerültek, egy részüket az Országos Széchenyi Könyvtárban, 1000 kötetet pedig a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban őriznek. Onnan kerülnek majd vissza a nádasdladányi kastélyba. A becses könyvritkaságok a katalogizálást követően a következő hónapokban kerülnek fel a könyvtárszoba polcaira.

A  könyvekkel párhuzamosan, a szükséges restaurálás után "hazatérnek" a kastély falait egykor díszítő, mintegy kétszáz festményből álló gyűjtemény megmaradt darabjai is, köztük az a kilenc festmény, amely a Nádasdy ősöket ábrázolta és az ősök csarnokának falait ékesítette egységes méretben, egységes keretbe foglaltan, időrendben elhelyezve. A kastély képzőművészeti gyűjteményének egy része a Nemzeti Múzeumban van, onnan kerül vissza Nádasdladányba.

A becses értékek "hazatérése" része annak a koncepciónak, amelynek megvalósításával a kastély - a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága és a Nádasdy Alapítvány elképzelése szerint - látogatható, bemutatható kutatóhely lesz. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója az MTI-nek elmondta: a kastélyban magyar építészettörténeti kutatókönyvtárat hoznak létre, s egyik szárnyában vendégszobákat rendeznek be.

Folytatják az angol Tudor stílusú épület rekonstrukcióját is, amire a pénzt a Regionális Operatív Program (ROP) pályázatán teremtik elő - tette hozzá Varga Kálmán. A Nádasdy-kastély kulturális célú hasznosítását, értékeinek bemutatását már több mint tíz esztendeje végzi a család leszármazottja, Nádasdy Ferenc által létrehozott Nádasdy Alapítvány és Nádasdy Akadémia.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár