A vörösterror 133 napja

Meghalt a sztálini diktatúra leleplezésének hírhozója

2007. október 24. 15:00

82 éves korában elhunyt a lengyel származású Viktor Grajewski, aki 1956-ban eljuttatta a nyugatnak Nyikita Hruscsov titkos beszédét az SZKP XX. kongresszusán a sztálini diktatúra leleplezéséről.

Grajewski, aki 1957-ben vándorolt ki Izraelbe, a hét végén halt meg második hazájában. Az újságíró a lengyel kommunista párt tagja volt 1956-ban, amikor megkapta a lengyel pártvezetés egy tagjának jelentését a Hruscsov-beszédről. Az izraeli nagykövetségre ment, ahol másolatot csináltak a dokumentumról, majd visszaadták neki.

Az izraeli titkosszolgálattól jutott el a beszéd tartalma az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséghez (CIA), s hozták közösen nyilvánosságra. Izraelbe települve Grajewski a Sin Bét belbiztonsági szolgálatnak dolgozott.

Nyikita Hruscsov a Szovjetunió Kommunista Pártja XX. kongresszusán ötezer küldött előtt, zárt ajtók mögött mondta el azóta történelmivé vált beszédét a sztálini diktatúra bűneiről. Ezzel kezdődött meg az "olvadás" időszaka, a Szovjetunióban több ezer politikai foglyot bocsátottak szabadon, s Lengyelországban és Magyarországon is enyhülés kezdődött.

(Múlt-kor/MTI)
2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!