2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nőügyei miatt mentették fel a zalaegerszegi párttitkárt

2008. november 22. 14:00 Káli Csaba

A zalaegerszegi szociáldemokraták 1945 után Seress János, a párt helyi titkára `segítségével` olvadtak össze a Kommunista Párttal. Az erősen kriptokommunista-gyanús politikus azonban nőügyei és italozásai miatt - érdemei ellenére - sokszor komoly fejtörést okozott feletteseinek. Az 1949. augusztus 20-i, korábbinál is jobban átmulatott éjszaka viszont súlyos következményekkel járt - derül ki a korabeli jegyzőkönyvből.

Egy politikus botrányos élete

Seress János 1920. február 11-én született Sátoraljaújhelyen. A gimnáziumi érettségit - amelyet szülővárosában szerzett meg -, majd rövid alkalmi munkát követően, 1939-ben bevonult katonának. Itt a tartalékos tiszti tanfolyam elvégzése után hadnagyi rendfokozatot ért el. A háború végén csatlakozott az újjászerveződő magyar hadsereghez, ahonnét nevelőtisztként szerelt le 1946 elején. Visszatérve Sátoraljaújhelyre és bekapcsolódva annak politikai életébe, a helyi SZDP városi szervezetének titkára lett. Központi döntés alapján - saját bevallása szerint személyes, más források alapján botrányos nőügyek miatt - 1948 elején Zalaegerszegre helyezték.

Seress feladatául a helyi MKP és SZDP városi szervezetei egyesítésének levezénylését kapta. Munkájának megkönnyítése érdekében, Zalaegerszegre érkezésével egy időben függetlenítették az SZDP városi titkárának posztját, amit korábban társadalmi munkában láttak el. A pártegyesítés után, ritka kivételként nem a kommunista párt első embere, hanem Seress lett az MDP városi titkára Zalaegerszegen. Ennek tükrében elég nehéz elképzelni, hogy ne fűzték volna Seresst `gyengéd` szálak az MKP-hoz. Ha bizonyítani nem is tudjuk, mindenesetre erősen gyanítható a kriptokommunistaság.

A zalaegerszegi SZDP szétverésében érdemeket szerzett és már a `munka` folyamán magas pozícióra ígéretet kapó Seress János alaptípusát produkálta a földrajzi és szakmai értelemben egyaránt idegen területre behelyezett párt-funkcionáriusnak. Botrányokkal fűszerezett működése állandó beszédtéma volt a városban, amit a helyi folklór ráadásul erősen el is túlzott. Nőügyei és italozásai állandó fejtörést okoztak feletteseinek. Az alábbi dokumentum egy Seressel szemben lefolytatott fegyelmi vizsgálat jegyzőkönyve, amelyből egy augusztus 20-i ünnepséget követő átmulatott éjszaka történései és következményei bomlanak elő.

Seress ezt a fejmosást még megúszta, kilengései azonban nem szűntek meg, sőt egyre nagyobb hullámokat vertek. Végzetét egy, az MDP Rákosi Titkárságára eljuttatott, 1950 december végén vagy 1951 január elején keletkezett levél okozta, amelynek megfogalmazásában - a párttitkár, különösen nőkkel szembeni viselt dolgait illetően - több zalaegerszegi hölgy is részt vett. Ezt a botrányt már nem lehetett szőnyeg alá söpörni, a titkárnak mennie kellett, nem csak a pozícióból, de a városból is. Felmentésére 1951. január 25-én került sor, ezután Seress János Budapestre távozott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár