2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Titokzatos tömegsírt találtak Moszkvában

2007. október 8. 10:00

Tömegsírt találtak Moszkvában egy felújítás alatt álló belvárosi műemlék épület pincéjében, az ott eltemetett embereket az első vizsgálatok szerint feltehetően 60 évvel ezelőtt ölték meg.

A Komszomolszkaja Pravda pénteken már úgy fogalmazott: nem tudni még, hogy a pestis, az 1547-ben cárrá koronázott IV. "Rettegett" Iván vagy Sztálin áldozatait találták-e meg. A maradványok mellett egy pisztoly is előkerült, s az első közlések szerint a koponyákon közelről leadott lövés okozta sérülés látható.

Az ügyészség szerint azonban az időközben azonosított, 1903-as Browning pisztoly utalhat arra, hogy az áldozatok az 1917-es forradalom idején vesztették életüket. A fegyver mellett azonban semmilyen olyan tárgy - ruhamaradvány, cipő - nem került elő, amely elősegítené a rejtély megfejtését, s nem zárható ki, hogy a holttestek 1-2 évszázaddal korábban, vagy még régebben kerültek a föld alá.

Az ügyészség szerint azok az elváltozások a koponyákon, amelyeket közelről leadott lövések nyomának véltek, továbbá a csontokon látható más sérülések utalhatnak brutális kínzásokra is. A tüzetes vizsgálat legalább két hónapot vesz igénybe.

Hasonló leletekre már volt példa az orosz fővárosban: öt éve például a legfelső bíróságnak a belvárosi Povarszkaja utcán lévő épületében találtak emberi maradványokat. Abban az esetben egyértelműen a sztálini repressziók áldozatairól volt szó, amelyek során az 1930-as években emberek millióit hurcolták el vagy lőtték agyon.

A műemlék Seremetyevszkij Podvor, ahol az eltemetetteket találták, 1852-ben épült, majd 1917 után a katonai kollégium lett, amelyben számos későbbi marsall lakott, 1988-tól pedig itt működött a Znamja című lap szerkesztősége. Mihail Szaltikov-Scsedrin orosz író műveiben is szereplő épület a Nyikolszkaja utcában, az egykori KGB központi épületétől és a hírhedt Lubjanka börtöntől mintegy 400 méterre áll.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár