2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Virtuális térképre kerültek a Stasi titkos találkozóhelyei

2007. október 24. 13:00

Az ügynököket védik az áldozatok helyett

A Spiegelnek adott interjúban Heinrich elmondja, idegesíti, hogy az NDK múltjának feltárása során túl sokat foglalkoznak struktúrákkal és elvont dolgokkal, miközben a működés konkrét mechanizmusai háttérbe szorulnak. Pedig az akkori tettesek ma is aktívak: többen igyekeznek megszépíteni és kicsinyíteni az elnyomó apparátusban játszott szerepüket.

Heinrich azt is kifogásolja, hogy az áldozatokra és történeteikre sokkal kevesebb figyelem irányul, mint a tettesekre. Nem ért egyet azzal, hogy a tettesek segítői névtelenségbe burkolózhatnak, és így nagyobb védelmet élveznek, mint az áldozatok. Szerinte Erfurthoz hasonlóan a volt NDK összes nagyobb városában hasonló kezdeményezések születhetnek.

A projekt szervezője tisztában van vele, hogy a weboldalt a volt Stasi-ügynökök elleni hajtóvadászatra is felhasználhatják, ilyen zaklatásokra eddig alig került sor. Az egykori Stasi-aktivisták érdekcsoportjai viszont gyakran támadják az áldozatokat vagy a múlt feltárásán fáradozókat.

Heinrich szerint a "Stasi Erfurtban" című projekthez hasonló kezdeményezések éppenséggel segíthetnek a fiatalabb generációknak a történelem megértésében. A találkozóhelyek megtekintése rávezetné az embereket arra, milyen kiterjedt volt a hálózat, és ráirányítaná a figyelmet egyes konkrét esetekre is.

A személyi adatok névsorok formájában történő megjelenítése persze ugyancsak kifogásolható. Hildigund Neubert, a Stasi-aktákért felelős thüringiai biztos azonban egyáltalán nem tekinti ezt gondnak. Thüringia Adatvédelmi Hivatala azon a véleményen van, hogy ha valakit zavarnak a megjelent adatok, úgyis panaszt tesz.

Az érintettek persze nem nagyon tudják, hol tehetnék ezt meg. Thüringiában biztosan nem, mivel a megjelent adatok egy bajorországi szerveren vannak, vagyis reklamálni csak ott lehetne. Úgy tűnik tehát, hogy csak a bíróság tudna rendet teremteni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár