2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megszűnhet az önálló Stasi-archívum

2007. október 8. 16:00

Ismét fellángolt a vita Németországban az egykori NDK hírhedt állambiztonsági minisztériuma, a Stasi megmaradt anyagait kezelő szövetségi hivatal jövőjéről.

Marianne Birthler, a hivatal vezetője szembeszállt a hatóságot is felügyelő Bernd Neumann kulturális államminiszternek azzal a tervével, hogy `középtávon` oszlassák fel a hivatalt, s a Stasi tevékenységének vizsgálatát a későbbiekben a szövetségi, illetve tartományi archívumok, továbbá különböző alapítványok folytassák.

Birthler utalt arra, hogy az általa vezetett intézmény megbízatása valóban nem meghatározatlan időre szól, ugyanakkor hangsúlyozta: alaposan meg kell vizsgálni, hogy a Neumann-terv megvalósítása milyen következményekkel járna. A hivatal vezetője szerint vizsgálni kellene a jogi következményeket, továbbá azt, hogy a hatóság tevékenységének `szétdarabolása` általánosságban milyen hatással lenne az iratok feldolgozására.

Az egykori keletnémet polgárjogi aktivista, Marianne Birthler 2000 óta áll az 1990 januárban létrehozott hivatal élén. A német parlament egy korábbi döntése alapján a hatóság megbízatása 2019-ig szól. A Bundestag érvényben lévő határozata szerint azután kerülhetne sor arra, hogy az akták a szövetségi, illetve a tartományi archívumokba kerüljenek át.

Ennek felgyorsítását sürgette azonban a közelmúltban Bernd Neumann államminiszter, aki azt hangoztatta, erősíteni kell mind az egykori keletnémet diktatúra, mind a náci idők történelmének feldolgozását, ehhez azonban "megfelelő intézményekre" van szükség. Indítványából kitűnt, hogy a korábban sokat bírált Birthler-hatóságot nem tekinti annak. A lehetséges feloszlatás időpontjaként 2011 jött szóba, amikor lejár a hivatal vezetőjének jelenlegi mandátuma.

Birthler aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a hatóság tevékenységének idő előtti megszüntetése hátrányosan érintené az akták feldolgozását, továbbá a dossziékba való állampolgári betekintést. Ismételten utalt arra, hogy az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett az érdeklődés az NDK-s múlt iránt. A tavalyi évben csaknem 100 ezren kértek hivatalos betekintést a hivatal által vezetett dossziékba, ami az egy évvel korábbi, hasonló adathoz képest 20 százalékos növekedést jelentett. A Bundestag november elején tárgyal a hivatal jövőjéről.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár