2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Plakátok a háborús propaganda szolgálatában

2007. október 15. 11:00

A cigarettától a békemozgalmakig

`Az első világháború során alkalmazott ábrázolási technikák bántották Lord Kitchenert, aki úgy vélte, hogy ilyen ostoba eszközöket nem lenne szabad háború idején használni. Az amerikaiaknak természetesen nem voltak ilyen fenntartásai` - írta a tárlat egyik brit recenzánsa.

A háborút persze kereskedelmi célokra is felhasználták. Az "Arf a Mo Kaiser" (Egy pillanat türelmet, császár) feliratú plakát egy mosolygó angol katonát ábrázol, aki éppen cigarettára gyújt, ami a Weekly Despatch Tobacco Fund kampányaként készült: "Minden szál megörvendezteti a katona szívét" - áll a plakáton. Egy másikon ("Hé fiúk") francia katona látható, aki pezsgővel a kezében vidáman kiugrik a lövészárokból. Az angolok magabiztos ellenszegülése és a franciák életöröme divatos témák voltak abban a korszakban.

A birodalmi Németország sokkal szolidabb ábrázolásmódot követett: elvontabb, expresszionista plakátok készültek, amelyeken például acélt kovácsoló férfiak vagy az utat a tövisektől megtisztító, nagyszerű munkások láthatóak. A kifinomult és ellenőrzött kormányzati propaganda azonban igazából a két világháború közötti időszakban alakult ki a forradalmi Oroszországban, valamint a fasizmus és a kommunizmus között zajló ideológiai küzdelem következményeként.

A kiállítás bemutatja, hogyan tört utat magának ez a szemlélet a spanyol polgárháború idején Pedrero és Josep Renau hatásos munkáin, és az egymással szembenálló köztársaságpártiak és nacionalisták tervein keresztül. A náci Németország az értékek, ideológiák és a társadalomról vallott torz látomások népszerűsítésére használta a plakátokat.

A kor amerikai plakátjai magukon viselik Hollywood nyomát, míg az angol plakátok avantgarde ábrázolásmódjukkal tűnnek ki. Bár ez utóbbiaknál is a morál és a háborús erőfeszítések állnak a középpontban, mégis a második világháború idején készült legkifinomultabb példák közé tartoznak.

A hidegháború felpezsdítette a plakátkészítést. Az ekkor készült művek gyakran újraértelmezik a híres háborús plakátokat, új üzeneteket alkotnak, és visszájára fordítják a jelképeket. A kiállítás bemutatja a plakátok szerepét a vietnami háború és az atomreaktorok elleni tiltakozásokban, valamint a békemozgalmakban. Ide tartoznak még David Gentleman, Ralph Steadman és Leon Kuhn legújabb munkái is, amelyek az iraki háború ellen szólalnak fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár