2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hétvégi várkalauz: Sirok

2007. október 5. 14:00

Napjainkban már jól járható műút vezet fel a Várhegyre, az alsóvár falait is konzerválták, de a középkori vár helyreállítására vállalkozókra még sok tennivaló vár.

A tatárjárást követően a környező vidéket uraló Aba nemzetség tagjai erős kőfallal vették körül a 296 méter magas hegy szakadékos peremét, hogy az így létrehozott erősséget lakóhelyül használhassák. A 14. század elején kénytelenek voltak a felvidéki vármegyékből erőszakkal saját magántartományt létrehozó Csák Máté oligarcha szolgálatába állni, ezért várukat az ország területi egységét visszaállító Károly Róbert csapatai 1320-ban ostrommal foglalták el: az erről szóló oklevél az első írásos feljegyzés a siroki várról.

Légifotók a várról a Civertan oldalán

Miután 1372-ben Domoszlai Miklós királyi várnagy kétezer aranyforint értékben kijavíttatta a falakat, I. Lajos király zálogba adta neki a váruradalmat. A 15. században jutott a Guthi Ország főnemesi család kezére, akik közül Mátyás király uralkodása idején Mihály viselte a nádorispáni méltóságot. A következő évszázadban a török hódítás már e vidéket is fenyegette, így Országh Kristóf parancsára alsóvárral erődítették meg Sirokot. Ennek falait az akkori időszakban korszerűnek számító hadászati elveknek megfelelően itáliai hadmérnök tervei szerint készített - ágyúk hordozására is alkalmas - olaszbástyákkal tagolták.

A vár rekonstrukciós rajza

Ennek ellenére az erős kőfalak sem bizonyultak elegendőnek az ellenálláshoz. A helyőrség 1596-ban értesülvén a hadászatilag fontos Eger elestéről - a közeli Cserépvár és Szarvaskő katonaságához hasonlóan - elmenekült, így a török ellenállás nélkül jutott ezen erődítmények birtokába. A hódoltság idején a Sirokot megszállva tartó oszmánok legfontosabb feladatai közé tartozott a környékbeli lakosság adóztatása és a magyar végvárak mögötti rablóportyák végrehajtása. A hódítók komoly gondot fordítottak a várra, külső falait egy lebontott templom köveivel vastagították meg. Ennek nyomai ma is láthatóak.

Régi képeslapon

A hosszú megszállásnak az Eger várát blokád alá vonó császári sereg vetett véget 1687-ben, amikor néhány napi ágyúzás után a reményét vesztett török helyőrség kapitulált. A bevonuló császáriak hadbiztosának lajstromában olvashatunk a felszabadított végvár mindennapjai során használatos tárgyakról. A felsorolásban az élelmiszerek - így néhány hordónyi méz - is szerepelnek.

Fotók a várról

A várhoz fűződő utolsó hadi cselekmény a Rákóczi szabadságharc idején az omladozó falak közé magukat befészkelő martalócok kifüstölése jelentette, amelyet 1710-ben Réthey Ferenc egri vicekapitány fegyveresei végeztek el. A következő évszázadokban falai pusztulásnak indultak, az időjárás omlasztotta tető nélküli épületeit. Az 1960-as években egri régészek ugyan feltárták a vulkáni tufába vájt járatokat, de a vár megmentésére csak az 1990-es esztendőkben történtek jelentősebb lépések.

Megközelítés

Sirok a Google Maps térképén

Látogasson Sirokra!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár