2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kínaiak lehettek az első kanadai telepesek

2007. június 7. 13:00

Egy torontói építész nemrég megjelent "A hét város szigete" című könyve heves vitát váltott ki arról, hogy valóban a kínaiak voltak-e az első idegen telepesek Kanadában.

Autodidakta történészek fantasztikus felfedezései

Paul Chiasson könyve Gavin Menzies "1421" című írásának nyomdokain jár, amelyről korábban többször írtunk a Múlt-koron is. Menzies szerint 1421-ben egy kínai flotta már elérte Észak-Amerika partjait, Paul Chiasson pedig egy kanadai helyszínre építi elméletét, amely szerinte egy kínai település romjait őrzi.

Chiasson és Menzies között sok hasonlóság van. Mindketten véletlenül bukkantak a szenzációs témára, Chiasson például egy hegyi túra alkalmával. Egyikük sem tartozik a hivatásos történészek közé - Menzies nyugdíjas hajóskapitány, Chiasson pedig építész Torontóban -, mindkettőjük könyve tele van személyes anekdotákkal és leírásokkal arról, hogyan is bukkantak az elméletüket alátámasztó dokumentumokra, térképekre és helyszínekre.

Chiasson állításainak középpontjában egy Cape Dauphin nevű sziklás domb áll, amely Kanada délkeleti részén, az amerikai-kanadai határhoz közel eső Cape Breton-sziget északi csúcsán található. A kanadai építész 2001 nyarán barangolt arrafelé, és ekkor fedezett fel néhány rendezetten elhelyezkedő követ, amelyet emberi településnek vélt.

Történelmi kutatásai során arra a következtetésre jutott, hogy a kövek a legendás Hét város szigetét rejtik, amelyről már Kolumbusz és John Cabot (Giovanni Caboto) korában is heves viták folytak Európában, de amelynek pontos helyét sosem tudták meghatározni. Néhány közvetett bizonyíték alapján Chiasson úgy véli, hogy e település lakói kínaiak voltak.

A két kutató hamar egymásra talált, hiszen Menzies a Hét város szigetének szakértője. Elolvasta Chiasson kéziratát, és hasznos javaslatokkal illetve kritikai észrevételekkel látta el az írót. Chiasson és Menzies először 2005-ben találkoztak, majd Menzies egy konferencián megkapta a tanulmányt, és a könyv azzal zárul, hogy a két amatőr kutató együtt mászik fel Cape Breton-szigeten lévő romokhoz. Chiasson megmutatja Menziesnek a temetkezési domboknak vélt helyeket, mire Menzies lágyan megjegyzi: "Ming korabeli sírok. Azt hiszem, a Ming dinasztia idejéből való sírokat látunk, amelyek érintetlenek és elfeledettek. Bámulatos."

link
Chiasson jól tudja, hogy néhány hivatásos történész lenézi Gavin Menziest, aki viszont szeret túlozni. "Kijelentéseit gyakran még az alapos vizsgálatok előtt a legjobbnak, legnagyobbnak tartja." Chiasson sokkal visszafogottabban fogalmaz, bár a két író közvetlen elbeszélő stílusa igen hasonlít egymáshoz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár