2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Angolszász bestseller az ókori görögökről

2007. augusztus 15. 15:00

Robin Lane Fox, az oxfordi egyetem világhírű történész professzora csaknem ezeroldalas tanulmányban méltatta az ókori Görögországot és Rómát.

Amikor megkérdezik tőle, hogy mit hagyott ránk örökül az ókori Hellász, hosszan sorolja: a demokráciát, a színházat, a lóversenyeket, az építészetet, a matematikát, a szépséget, a szerelmet, a homoszexualitást. Véleménye szerint az építészetben Lou Gehry nem menne sokra, ha nem fordulna állandóan a görög klasszikusokhoz.

A szerelemben ők találták ki a beszéd játékát, a hódítási praktikákat, amelyek nélkül a szerelem csak szépség nélküli testi kapcsolat lenne. A görögök adtak tartalmat és életet annak, ami csak természetünk része. "Ők változtatták meg a szerelmet olyasmivé, ami megéri a fáradságot" - mondta az El País című spanyol napilapnak.

A professzor sikerének titka, hogy hatalmas tudását ragyogó elbeszélőkészséggel ötvözi. A klasszikus világot könyvében három szempontból, a szabadság, az igazság és a luxus szempontjából vizsgálja olyan nagyságokon keresztül, mint Szókratész, Cicero, Julius Caesar és Hadrianus.

A történész fontosnak tartja, hogy a fiatalok ismerjék a klasszikusokat. Az a véleménye, hogy be kellene vezetni egy olyan európai normatívát, amely kötelezné az oktatókat arra, hogy 9 éves gyerekekkel ismertessék meg az Iliászt és az Odüsszeiát, hogy "amikor 16 évesek lesznek, olvasni és élvezni tudják".

Homéroszt mérhetetlenül tiszteli. "Feltalálta a nosztalgiát, történetekkel tudja kitölteni az űrt, amely akkor keletkezik bennünk, amikor távol vagyunk otthonunktól. Tudott mesélni nyersen, realistán arról, hogy mit jelent a hírnév, a dicsőség. Megmutatta, hogy tévednek a hősök, hogy tévedéseiket már csak azokban a tragikus pillanatokban fedezik fel, amikor késő."

Robin Lane Fox ezzel együtt nem idealista. Elismeri Görögország és Róma humanista értékeit, de nem feledkezik meg arról sem, hogy tűrték a rabszolgaságot. A professzor szakértelmét a filmvilág is kihasználja: Oliver Stone kikérte tanácsát a Nagy Sándorhoz, hogy a lehető legközelebb legyen a valósághoz, illetve Ridley Scottnak is segítségére volt a Gladiátor készítése során.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár