2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mozikban a katalán festőzseni szerelme

2007. augusztus 8. 16:00

Simon West készít filmet Dalí életéről és nagy szerelméről, Galáról. A forgatás októberben kezdődik, míg a film a hosszú életű katalán festőzseni egész történetét felöleli.

A főszereplő személyét még nem döntötték el, de Antonio Banderas az első számú jelölt, és ha elvállalja a szerepet, ő választhatja ki Gala alakítóját - írta az El País című spanyol napilap. A film felnőtteknek szóló fantázia lesz, erőszak, sötétség nélkül. Egyes jelenetek számítógéppel készülnek, hogy három dimenzióban jelenítsék meg a művész képeit."Az emberek nem egy buta dokumentumfilmet akarnak látni Dalíról, de nem elégíti ki őket az olyan infantilis mozi sem, mint a Shrek. Ez olyan film lesz, amilyet maga Dalí is csinált volna. Lesznek benne szürrealista felhangok, például egy olyan zenés jelenet, amely egy képen belül játszódik, és a festményben egykori barátja, Luis Bunuel énekel. Dalí humora csodálatos volt, nem tartozott a tipikus, gyötrődő művészek közé.

Azt akarom, hogy a film olyan szórakoztató legyen, mintha az ő mulatságainak egyike lenne"
- jelentette ki a rendező, aki elmondta, hogy egy fiatal forgatókönyvíró jelentkezett nála "a hóna alatt Dalíval", és ő, miután anyja révén ismerte a festőt, és nagyra becsülte, elolvasta az ismeretlen ifjú művét. A forgatókönyv  ragaszkodik a valósághoz, kivéve néhány olyan lírai részt, mint a Gala és Dalí közti beszélgetések.

Salvador Dalítól egyáltalán nem volt idegen a film. Társforgatókönyvírója volt Bunuel első két filmjének, az Andalúziai kutyának és az Aranykornak, az előbbiben szerepelt is, papként jelent meg. Később dolgozott Walt Disney-vel és Alfred Hitchcock-kal, sőt szerepelt Andy Warhol egyik kísérleti filmjében is.

Számos dokumentumfilm készült róla, amelyek többségében a maga kissé ripacskodó stílusában csinált tárlatvezetést műveiről. 1976-ban ő maga is rendezésbe fogott: Impressziók Felső-Mongóliából címmel alkotott egy szürrealista mozit. 1991-ben a katalán Antoni Ribas vitte filmre Dalí 1939 és 1943 közötti éveit, a művészt Lorenzo Quinn, Anthony Quinn fia személyesítette meg.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár