2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Digitális párttörténet a virtuális levéltárban

2007. július 5. 14:00

A Magyar Országos Levéltár egyik legújabb, digitalizált forrásokat interneten közzétevő szolgáltatása nagy segítséget jelent nemcsak a történészek és más kutatók, hanem minden olyan érdeklődő számára, akit foglalkoztat a közelmúlt - derül ki Ólmosi Zoltánnak a Levéltári Szemle nemsokára megjelenő, 2007/2-es számában írt cikkéből.

Már évekkel ezelőtt más - nálunk szerencsésebb helyzetben lévő országok példáját ismerve - felmerült, hogy nem csupán a korábbi évszázadok okleveleiről készüljenek digitális másolatok, hanem a közelmúlt fontos döntéseit tükröző dokumentumokat is elérhetővé tegyék mindenki számára. Az internet elterjedése a levéltárakat is fontos feladat elé állította, hiszen az iratokat korábban csak kutatási engedély birtokában, kutatóteremben nézhette át a történész, vagy az érdeklődő állampolgár. Ismeretes: ma, amikor több olyan program is létezik, amely részben állományvédelmi okokból, illetve a levéltárak leterheltsége, vagy a levéltári személyzet hiánya okán az internet segítségével kínálja az eredeti források digitalizált változatát a kutatóknak, akik így jórészt otthon végezhetik munkájukat.

Ezzel párhuzamosan a korábban és ma is alkalmazott biztonsági filmezés elsősorban az állományvédelmet szolgálja, miközben sok kutatónak gondot okoz a csak filmen nézhető védett dokumentumok megtekintése. Ki ne emlékezne a panaszra: "majd kifolyt a szemem, annyit ültem a leolvasó készülék előtt." Napjaink információs áradatában a Magyar Országos Levéltárnak is lépnie kellett, hogy a közelmúlt történetének forrásait minél szélesebb körhöz juttassa el. A MOL ezzel az új projekttel eddig mintegy 700 ezer lapnyi forrást mentesített a közvetlen kutatói használat alól, s védi a dokumentumokat a további állagromlástól.

Legalább ennyire fontos volt, hogy minél szélesebb kör ismerje meg a rendszerváltás előtti évtizedek legfontosabb iratait. A világhálóra ezért elsőként a következő irategyüttesek kerültek fel: a "szocialista korszak" vezető szervi pártiratai 1948 és 1989 között, a polgári időszak minisztertanácsi ülések jegyzőkönyvei 1867-től 1944-ig, a Levéltári Közlemények összes száma a kezdetektől, azaz 1923-tól 2002-ig, valamint a Külügyminisztérium anyagainak segédletei 1965 és 1989 között.

Az adatbázis a www.digitarchiv.hu, vagy a Magyar Országos Levéltár honlapján az "adatbázisok, segédletek" menüpont alatt (digitarchiv) érhető el, de az e-Archívum felületéről is megnyithatók az adatbázisok a hozzájuk rendelt képekkel egyetemben. Amennyiben az olvasó konkrét cél nélkül tallózik, akkor csak meg kell nyitni az egyik állagot (pl. MSZMP), ezen belül az egyik szervet (pl. Politikai Bizottság), majd az egyik őrzési egységet. A keresésre kattintva megjelenik az érintett ülés napirendi jegyzéke.

A forráson belül az olvasónak lehetősége van lapozni, és az egyes oldalakat kicsinyíteni és nagyítani is lehet. Mivel a felvételek színesek, ezért a viszonylag rossz minőségű gépelt másolatok is jobban olvashatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár