2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A klímaváltozás elpusztíthatja az európai történelmet

2007. június 27. 09:00

A sebezhetőség atlasza címet viseli az a tanulmány, amelyet hét európai ország tudósai állítottak össze. A kutatók azt vizsgálták, hogy a klímaváltozás miként hat a régi építőanyagokra.

A biológusok, vegyészek, geológusok és klimatológusok által készített tanulmány szerint az emelkedő hőmérséklet és a gyakoribb, nagy erejű esőzések komolyan veszélyeztetik azokat az építészeti és kulturális értékeket, amelyek évszázadok természeti csapásait és háborúit egyaránt átvészelték.

Az atlasz felsorolja azokat a régiókat, amelyek különösen veszélyeztetettek a globális felmelegedés miatt. A viharok és áradások számának várható növekedése mellett figyelembe veszik a korróziót is, amit például a sókristályok a középkori templomablakokon okoznak.

A nyári hónapokban várható szárazabb levegő Franciaországban és Észak-Spanyolországban oda vezethet, hogy több só rakódik le a törékeny műemlékekre. Főleg a gótikus épületek, így a katedrálisok vannak veszélyben - írja a tanulmány. A porózus kövek, amelyekből a szobrok és az épületek egyéb díszítményei készültek, különösen érzékenyek a levegőben lévő sóra. "Ha a só a felületen rakódik le, esztétikai károkat okoz és drámai következményei vannak a freskókra nézve", - véli Cristina Sabbioni olasz fizikus. Ha pedig a só a kőbe kerül, akkor belülről kifelé pusztítja az anyagot.

Ha Európa déli részén kevesebb eső esik, több pénzt kell költeni a műemlékek tisztítására - írja a tanulmány, ugyanis a légszennyezés okozta fekete réteget máskülönben nem lehet eltávolítani. A hőingadozás komoly repedéseket okozhat a mészkő- és márványépületeken.

A vas- és acélszerkezeteket északabbra a rozsda fenyegeti, a kutatók példaként az Eiffel tornyot említették. "A veszélyek eddig is ismertek voltak, azonban mostantól olyan régiókat is érintenek, amelyeket eddig elkerülték a hasonló problémák" - idézi a Die Welt című lap online változata Joseph Kinget, az ICCROM munkatársát.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár