2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megújul a görög királyi nyaraló

2007. június 26. 18:00

A monarchia felszámolása után közel 33 esztendővel a görögök helyre akarják állítani az egykori királyi család nyári palotáját.

Az Athéntól mintegy húsz kilométerre lévő Dekeleia helységhez tartozó palotának és a település további 36 épületének helyreállítása öt évet vesz majd igénybe - közölte a görög kulturális minisztérium.

A kereken 4000 négyzetméteres palota 1871-ben épült az orosz cári udvar mintájára egy 42 hektár nagyságú erdőség közepén. Az épületek időközben megértek a helyreállításra, egyeseket a beomlás veszélye fenyeget. A felújítás költségeit 800 millió euróra becsülik. Azt tervezik, hogy az épületegyüttes múzeumként és szabadtéri látványosságként áll majd az érdeklődők rendelkezésére.

Konstantin és felesége 2000-ben

"Végre kezdjük tisztelni a múltunkat"
- ezekkel a szavakkal kommentálta az athéni média a bejelentést. A görög kommunista párt is üdvözölte a tervet, azzal a feltétellel, hogy a múzeumot nem adják magántulajdonba.

II. Konstantin, az utolsó görög király 1967-ben hagyta el országát. Politikai ellenfelei ugyanis akkor azt vetették a szemére, hogy uralmának kezdeti időszakában eltűrte a görög katonai juntát (1967-1974). A junta által végrehajtott puccs után nyolc hónappal II. Konstantin megpróbálta ellenpuccsal helyreállítani a demokráciát Görögországban, de kísérlete kudarcot vallott.

A katonai junta 1974 júliusában bekövetkezett bukását követően a görögök még annak az évnek a decemberében népszavazáson a monarchia megszüntetése mellett döntöttek, A király minden tulajdonát államosították, majd hosszú huzavona után nemrég jóvátételt szavaztak meg II. Konstantinnak. Az ex-király az elkövetkező években egyszerű állampolgárként szándékozik Görögországban élni.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár