2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

DNS-sel keresik az elveszett gyarmatot

2007. június 15. 16:00

A kutatók reményei szerint DNS-vizsgálatokal végre sikerülhet fényt deríteni a legendás elveszett kolónia sorsára, amelyet 1587-ben az első európai településként alapítottak Észak-Amerikában a Roanoke-szigeten.

A magánkézben lévő brightoni DNA Explain cég tulajdonosa, Roberta Estes szerint `az elveszett kolónia Amerika történelmének legnagyobb megoldatlan rejtélye`. A kutatók ezért egy évek óta tartó, genealógia, oklevelek és történeti narratívák felhasználásával folytatott vizsgálatban tettek kísérletet a sziget egykori lakói vezetékneveinek azonosítására, majd a hasonló nevű, ma is élő amerikaiaktól és angoloktól szeretnének DNS-mintákat gyűjteni. A csoport ezután a genetikai jegyek alapján próbálja meg a ma is élők családfáit visszavezetni a gyarmaton élőkhöz és a 16. századi indiánokhoz.

A társaság az Elveszett Gyarmat Tudományos- és Kutatóközpont támogatásával végez majd vizsgálatokat, akik évtizedek óta szeretnének rájönni, hogy mi történt a Jamestown alapítása előtt 20 évvel létrehozott gyarmat lakóival. A társaság igazgatója, Fred Willard szerint egyes telepesek átkelhettek a szárazföldre, így az ő nyomukat követve East Lake, Chocowinity and Gum Neck környékén is végeznek majd DNS-vizsgálatokat, ahol a ma is élő őslakosok mellett az indián temetőket is megvizsgálják majd.

1587 augusztusában 116 telepes (17 nővel és 9 gyerekkel) ért partot a mai Észak-Karolina melletti Roanoke-sziget északi részén. Az Angliából kivándorlók első alkalommal hoztak létre állandó települést az Újvilágban, de ma egy pár levélen kívül szinte semmit nem tudunk róluk, hiszen egy utánpótlással érkező hajó 1590 júliusában egyetlen élő telepest sem talált a szigeten.

A sorsuk a mai napig ismeretlen, egyes feltételezések szerint a kolónia vezetője, Sir Ralph Lane agresszivitása miatt a korábban békés indiánok fordultak ellenük, míg mások szerint a viszontagságos időjárás miatt betelepültek a szárazföldre, és az indiánok között éltek tovább. Egy harmadik elmélet arra utal, hogy a dél felől érkező spanyolok végeztek a kolónia lakóival. A szigeten folytatott kutatások eddig nem jártak eredménnyel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár