2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyilvános lett a brit kémlista

2007. június 14. 11:00

Az MI5 komoly baklövésének köszönhetően több, szigorúan titkos második világháborús akcióban résztvevő ügynök neve került napvilágra.

A kihallgatásokért ő felelt:
Robin "bádogszem" Stephens
ezredes

A hírszerzés ügynökeinek identitását általában igen szigorúan védik, még azok visszavonulása után is. Az MI5 azonban nemrég egy olyan aktát adott át az angol Állami Levéltárnak, amely több, második világháborús ügynök nevét és feladatkörét is tartalmazta.

Az információt egy, a 20-as tábor (Camp 020) nevet viselő, titkos kihallgatóközpont egyik napirendje tartalmazta. Az abban szereplő neveket más aktákkal - ahol a neveket mindenhol kitakarták - összevetve derült fény az egykori kémek és ügynökök pontos identitására. A hírszerzés történetével foglalkozó Stephen Dorril történész szerint meglepő, hogy egy olyan aktát oldottak fel a titkosítás alól, amelyből ilyen adatokat lehet kinyerni. "A hírszerzés világának egyik legfőbb tabuját szegték meg" - állítja.

A middlesexi Latchmere ház birtokán berendezett 20-as tábor segítségével komoly háborús sikereket értek el, hiszen ott az angol kézre került ellenséges kémek és ügynökök megtörésével és kihallgatásával foglalkoztak. A háború évei során 44 ország legalább 500 különböző ügynökét hallgatták ki, és a tábor munkájának köszönhetően a legtöbb Nagy-Britanniába küldött német kémet itt sikerült kettős ügynökké tenni. Mivel hadifoglyokat nem vittek kihallgatásra, ezért az MI5 cikke leszögezi, hogy a genfi konvenciók érthető okokból nem vonatkoztak a kihallgatásokra, ahol minden lehetséges eszközt felhasználtak a rabok megtörésére.

A kettős ügynökök rendszere nagyon fontos szerepet töltött be a háború során, és a normandiai partraszállás előtt élte fénykorát, amikor a németeket sikerrel vezették félre, és hitették el velük, hogy a szövetségesek valójában Calais környékén fognak átkelni a csatornán.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár