2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elhunyt az utolsó a nyolc halhatatlan közül

2007. január 18. 11:45

Meghalt Po Ji-po (Bo Yibo) veterán kínai kommunista vezető, Mao Ce-tungnak, a Kínai Népköztársaság alapítójának egyik közvetlen harcostársa.

Po Ji-po egyike volt azoknak, akik 1989-ben lándzsát törtek a tavaszi kormányellenes tüntetések vérbe fojtása mellett. Po sokféle tisztséget töltött be a kínai kommunista állami és párthierarchiában. Póttagja volt a Kínai Kommunista Párt (KKP) politikai bizottságának, annak a pártszervnek, amely a tényleges döntéshozó hatalmat birtokolja a Kínai Népköztársaságban. Volt miniszterelnök-helyettes, állami tervbizottsági elnök, pénzügyminiszter, illetve a KKP központi tanácsadó bizottságának alelnöke. Egyik fia, Po Hszi-laj (Bo Xilai) is magasra hágott a ranglétrán, jelenleg a kereskedelmi miniszter tisztét tölti be a kínai kormányban.

Po Ji-po tizenhét évesen lépett be a kommunista pártba. A hosszú menetelés alatt felcsapott katonának. Ez a folytonos harcoktól kísért nyolcezer kilométeres menetelés mentette meg a megsemmisüléstől a kommunista párt fegyveres erőit a nacionalista Kuomintang kormányának hadseregével vívott polgárháborúban. A második világháborúban komisszárként működött Sanhszi tartomány területén a kommunista párt hadseregének egyik elitalakulatában, amely kitűnt bátorságával és harci sikereivel a japán betolakodók elleni küzdelemben.

kulturális forradalomban (1966-76) börtönbe vetették mint "jobboldali elhajlót", mert elítélte a vörösgárdisták terrorját, és síkraszállt a nyugati országokkal folytatott kereskedelemért. Tíz évig raboskodott, s ez idő alatt a vörösgárdisták agyonverték feleségét, szétverték és kifosztották otthonát. Fiait és leányait átnevelő táborba (lényegében kényszermunkatáborba) küldték, holott még csak kamasz-, illetve bakfiskorúak voltak.

Noha 1978-ban rehabilitálták, viszonylag sokáig tartott, amíg Po Ji-pót visszafogadták a párt vezetői gárdájába. Lényegében akkor emelkedett ismét a legfelső vezetők körébe, amikor támogatta Teng Hsziao-ping akkori legfőbb vezetőt, a kínai piacgazdasági reformok építőmesterét az 1989-es kormányellenes tüntetések leverésének politikájában. Po következetesen támogatta Teng Hsziao-pinget és Teng kijelölt utódját, Csiang Cö-mint (Jiang Zemin) a "szocialista piacgazdaság" megteremtésében és a külföld felé való nyitás politikájának végrehajtásában is.

Po egyike volt az úgynevezett "nyolc halhatatlannak". Nem hivatalosan a kommunista párt veterán vezetőinek egy csoportját emlegették így. Olyanok tartoztak bele, akik ott voltak a párt kezdeteinél, és egészen a nyolcvanas, kilencvenes évekig nagy hatalommal bírtak, még akkor is, ha nem viseltek semmilyen tényleges állami vagy párttisztséget. (A nem hivatalosan használt "nyolc halhatatlan" megnevezés a taoista filozófiai és vallási rendszerből kölcsönzött kifejezés, nyolc taoista istenségre utal.) A KKP "nyolc halhatatlanja" közé tartozott például Teng Hsziao-ping is, továbbá Jang Sang-kun (Yang Shangkun) és Jing Hszien-nien (Ying Xiannian) volt államfők. Már mindenki meghalt e csoport tagjai közül, Po volt az utolsó közülük.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár