2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bibliofil szenzáció Bél Mátyás ismeretlen kötete

2007. május 29. 17:00

Két jeles évfordulóhoz kapcsolódva rendezte-rendezi meg dupla tavaszi árverését a Központi Antikvárium. A teljes anyagon belül gróf Batthyány Lajos mártír miniszterelnök születésének 200. évfordulójára, valamint a Kner nyomda alapításának 125. évfordulójára emlékezik külön tematikus kínálattal az antikvárium.

Bevett gyakorlat a Központi Antikváriumnál, hogy egy héten belül kerítenek sort a két árverésre. A pénteki volt a 102., míg június 1-jén lesz a 103. aukció. Mindkét alkalommal a Kner nyomda történetét, fejlődését reprezentáló 25-25 kiadvánnyal indítják a licitet. Az első árverésen a nagyobb példányszámban megjelent, tipográfiai kivitelben igényes kiadványok közül lehetett vásárolni (4 és 20 ezer forint között). A második aukción a különleges kötésben, alacsony példányszámban kiadott bibliofil kötetek, ritka nyomtatványok, valamint a hőskorból való ritkaságok, például a nyomda első és az államosítás előtti utolsó kiadványa várja a gyűjtőket (15 és 80 ezer forint közötti kikiáltási árakon).

Több felhívás, rendelet, hirdetmény mellett két, Batthyány Lajos sajátkezű aláírásával ellátott iratot is kínálnak, 100 ezer forintról indulva. Megismételhetetlen, egyetlen példány az a most előkerült okirat, a kiegyezés páratlan dokumentuma. A kézírásos levél Ferenc József osztrák császár és magyar királytól származik, Andrássy Gyula gróf miniszterelnöki kinevezését erősíti meg. Ilyen, a magyar történelem fordulópontját jelképező közjogi aktushoz kötődő okirat nem mindennap kerül elő. Ezt a dokumentumot 400 ezer forintról indítják, de milliós leütést vár érte az antikvárium.

Egy magyar nyelvű, a sóbányákról szóló, Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem sajátkezű aláírásával ellátott levelet 300 ezer forintért lehet megszerezni, míg I.Lipót címeres leveléért 250 ezer forintot kérnek. Egy első kiadású Petőfi verseskötet, az 1845-ben megjelent Czipruslombok Etelke sírjáról, igazi gyűjtői darab. Nagyon ritka, mert a személyes tárgyú versek kis példányszámban láttak napvilágot. (Egy tavalyi árverésen 1,8 milliót adtak egy ilyen kötetért.)

A tudós történetíró, Bél Mátyás (1684-1749) Magyarország történeti-topográfiai leírását - Notitia Hungariae novae historico geographica - négy részben, vármegyék szerinti leírásban tervezte megírni. Korai halála ebben megakadályozta. Csak az első rész négy kötete jelent meg. Később derült ki, hogy a folytatás egy része, Moson vármegye leírása a szerző halálakor már a nyomdában volt, s azt 1750 körül kinyomtatták. Az V. kötetből a világon mindössze négy példány ismert, ebből egy van Magyarországon, a nemzeti könyvtár tulajdonában. A most felbukkant példány az ötödik. A magyar könyv- és művelődéstörténet egyik legnagyobb vállalkozásának emlékét egymillió forintról indítják.

Laskai Osvát prédikációgyűjteményének 1498-as első kiadása, valamint a Methodius jóslatait és Aytinger ehhez fűzött magyarázatait tartalmazó, magyar vonatkozásokat is tartalmazó, 1499-es ősnyomtatvány induló árát egyaránt 1,5 millió forintra tették.

Egy 18. századi énekeskönyv festett pergamenkötése miatt képvisel különösen nagy értéket, míg egy szecessziós mesekönyvet Alfons Mucha gyönyörű rajzai emelnek igazi művészkönyvvé. Kazinczy Ferenc híres, magyar nyelvészeti, nyelvtani ritkaságokat összegyűjtő forráskiadványának eddig ismeretlen 1807-es első kiadása 200 ezer forintos kikiáltási áron szerepel. A Horváth András könyveiből álló kolligátum (több, egymással kapcsolatban nem álló könyv egy kötetbe kötve) azért számíthat gyűjtői csemegének, mert Kazinczy Ferenc könyvtárából származik. Benne a költő sajátkezű bejegyzése. Mivel Kazinczy könyvkötő is volt, valószínűsíthető, hogy a kötés is az ő munkája. (150 ezer forintra taksálják.)

Gyűjtői csemege Arany János Katalin című kis kötetének 1850-es első kiadása (80 ezer forint). A szabadságharc után Szalontára visszavonult Arany Jánost a kiadó, Szilágyi Sándor arra ösztönözte, hogy a cenzúra miatt múltbeli történetet írjon. A ponyva külsejű füzet alacsony példányszámban láthatott napvilágot, s így - a költő egyéb első kiadású munkáival ellentétben - páratlanul ritka, a könyvgyűjtők és az antikváriusok előtt is szinte ismeretlen.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár