2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hárommilliót adtak a magyar filatéliai ritkaságért

2007. április 4. 14:45

Valamivel több, mint hárommillió forintért cserélt gazdát egy 1906-ban kibocsátott magyar filatéliai ritkaságnak számító Turulos 10 filléres bélyeg.

A bélyegritkaságot a Magyar Királyi Posta hivatalos `AUT`-lyukasztásával (automatikus ajánlási bélyeg) 1907. február 20-án adták fel.  Az AUT-bélyegzést  1906-1907-ben használták a budapesti 4. és a 6. sz. postahivatalban rövid ideig üzemelő, ajánlott levelek felvételére szolgáló automata gépszekrényekbe dobott küldeményekhez. Teljes levélen igen kevés maradt fenn. A levél korábban neves magyar filatelisták gyűjteményét díszítette.

Csaknem 600 ezer forintért cserélt gazdát az árverésen egy politikai korszak rendkívüli filatéliai dokumentuma, a kiadatlan 1954-es "Győzelmi bélyeg", amely egyben egy balszerencsés sporteseménynek és az Aranycsapatnak állít emléket. Az 54.VII.3.S. "keltezésű" bélyeg az 1954-ben Svájcban rendezett labdarúgó VB-n várt győzelemre a döntő előtti napon készült.

A magyar válogatott a döntő mérkőzést azzal a nyugatnémet csapattal játszotta július 4-én, amelyet korábban 8:3 arányban legyőzött. Reálisnak tűnt a győzelem reménye, ám a végeredmény 3:2 lett a németek javára, így a bélyeg okafogyottá vált, és megsemmisítették, néhány példányt azonban a nyomdászok megmentettek. A 3 forint névértékű bélyeg, amelyen a magyar zászló és egy futball-labda, valamint a kontinensek láthatók, a 60-as évek óta a filatéliai piac nagy ritkaságai közé tartoznak. Az egyik példány most 380 ezer forintos kikiáltási áron került kalapács alá, de végül 600 ezer forintra verték fel az árát.

Sok más érdekes tétel mellett 360 ezer forintért cserélt gazdát az a 25 ezer forint kikiáltási áron árverésre bocsátott nemzetközi postautalvány, amelyet 1882. szeptember 7-én adtak fel. Az utalványt tíz darab 20 krajcáros bélyeggel tehermentesítettek, noha kettő is elegendő lett volna.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár