2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Húsz percig exponált a világ legrégibb fotóberendezése

2007. április 24. 09:00

100 ezer euró lesz a kikiáltási ára, de egymillió eurót (247 millió forint) is elérhet a május végére tervezett árverésen a világ talán legrégibb fényképező berendezése.

A berendezést 1839-ben készítette a Susse-testvérek párizsi műhelye - ugyanabban az esztendőben, amelyben forgalomba került a feltaláló Daguerre sógora, Alphonse Giroux által gyártott első ilyen típusú képrögzítő készülék. Az utóbbiból csak 12 példány maradt fenn különböző gyűjteményekben, valamennyin ott a felirat: `Csak azok a készülékek hitelesek, amelyeken látható Daguerre úr aláírása és Giroux úr pecsétje`.

Mi is az a "camera obscura"?

A Susse márkájú, lényegében azonos szerkezetű daguerrotype létezéséről eddig csak onnan tudtak a fotótörténészek, hogy a korabeli francia lapokban néhány nappal a Daguerre-Giroux készülék előtt kezdték hirdetni őket, sőt valamivel olcsóbbak voltak: az előbbit 400, a Susse-félét 350 frankért reklámozták.

A bécsi Westlich fotógaléria tulajdonosához, Peter Coelnhöz nemrég egy Wolfgang Haase nevű, az Egyesült Államokban élő német férfi vitte be a Susse-fadobozt két, általa értékesebbnek vélt öreg Leica-fényképezőgéppel együtt: a masinákat apja halála után találta müncheni házának padlásán. Emlékezett arra, hogy apja valamikor a daguerrotype segítségével magyarázta el a camera obscura működését, de ő sem sejtette, mennyit ér - "ha tudta volna, aligha vesz fel a házára jelzálogkölcsönt, amelyet aztán 20 éven át kellett törlesztenie".

A nagyjából azonos objektívvel felszerelt és azonos méretű, csak éppen más fából készülő Susse és Giroux-féle daguerrotype-ek exponálási ideje még 20 perc volt, ennyi ideig kellett mozdulatlanul maradnia annak, aki meg akarta örökíttetni magát. Így ezek az őstípusok nagyon hamar elavultak, már 1840-41-ben nagyobb teljesítményű készülékek léptek örökükbe.

Éppen ezért számít rendkívüli ritkaságnak már minden Giroux-készülék is, maga Peter Coeln 1,5 millió euróra biztosította a galériájában lévő darabot. Eddig sohasem cserélt gazdát daguerrotype berendezés 200 ezer eurónál magasabb áron, de arra sem volt még példa, hogy ilyen típusú masinát vigyenek aukcióra. Ezért a szakértők szerint könnyen elképzelhető, hogy a Susse-fivérek egyetlen ismert dagerrotype-je rekordárat ér el. Peter Coeln azt is reméli, hogy a vevő francia lesz, "és így a készülék visszatér abba az országba, ahol a fotográfiát feltalálták".

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár