2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A lyukkamerától a Pajtás masináig

2005. november 7. 13:30

A fotótechnika fejlődésének első 110-120 évét mutatja be az a technika-történeti kiállítás, amely a salgótarjáni Nógrádi Történeti Múzeumban látogatható január végéig.

Pajtás és Duflex

Az Országos Műszaki Múzeum mintegy 600 műtárgya közül válogatták ki a kiállítás anyagát - tájékoztatott Bagyinszki Istvánné, a múzeum munkatársa. Megtekinthetőek régi fényképezőgépek, hozzájuk társuló tartozékok, objektívek és zárszerkezetek, fénymérők és távmérők, fotólabor-felszerelési eszközök, bemutatnak különleges képeket és fotóanyagokat is.

A fotótechnika fejlődését három időszakra tagolták: a hőskorra, az "izmosodás" és az elterjedés korára. A hőskor 1840-1890, ekkor jelentek meg első formáikban a gyakorlatban használhatónak bizonyult eljárások, eszközök. Ezt a korszakot néhány dagerrotípia, ferrotípia és régi fényképfelvétel képviseli. A dagerrotípia módszerével ezüst-jodiddal rögzítették a sötétkamrában keletkező képet, a ferrotípia során negatív nélkül, vaslemezen készültek a gyorsfényképek.

Az "izmosodás" 1890 és 1920 között volt, ekkor sokasodtak meg és tökéletesedtek az életképes eljárások, már gyárakban állították elő a fémvázas, tekercsfilmes és kisfilmes fényképezőgépeket. 1926-tól 1960-ig számítják az elterjedés korát, amikor a mindennapi élet természetes velejáróvá vált a fényképezés. Ezerszámra jelentek meg az egyre több kényelmi funkciót kínáló géptípusok, a fényképezés szolgáltató iparággá nőtte ki magát. A kiállítás itthon is széles körben elterjedt, tipikus fényképezőgépek bemutatásával jeleníti meg ezt a korszakot, ilyen típusok 1948 után a Duflex, Reflex S, Útitárs, Pajtás, Momikon.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár