2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Múzeumkomplexum lesz a római Louvre

2007. április 23. 10:00

Több mint hatvanezer négyzetméteres kiállítási teret hoz létre az olasz főváros a Császári Fórumok, a Colosseum és a Capitolium eddig is létező tereinek összevonásával.

A csütörtöki olasz lapoknak nyilatkozva Veltroni elmondta: a Nagy Capitolium elnevezésű tervbe foglalt kiállítási tér 61 250 négyzetméter lesz, míg a párizsi Louvre termeinek nagysága összesen 70 ezer négyzetméter.

Az olasz sajtó máris `új Louvre` vagy `római Louvre` néven emlegeti az ambiciózus projektet, amelynek keretében az illetékes hatóságok által már jóváhagyott terv megvalósítására a városháza fontos épületeket ürít ki, hogy Róma régészeti kincseinek még alaposabb bemutatására használja és a város kulturális életének szolgálatába állítsa azokat.

A Circus Maximus, a Colosseum, a Forum Romanum és a capitoliumi domb által határolt területen, a város történelmi magjában hét épületet nyitnak meg vagy nyitnak újra a nagyközönség számára, illetve átszervezik működésüket, hogy új múzeumokat és kollekciókat helyezzenek el bennük. Az átrendezés első szakaszában, 2007 nyarán máshová költöztetik a városháza mintegy ötezer alkalmazottját, akik eddig a Circus Maximus közelében dolgoztak. Az így felszabaduló épület ad majd otthont a római civilizáció múzeumának, amely eddig a város történelmi központjától távol eső helyen működött.

Nem messze onnan Traianus fórumának két éve tartó restaurálása is befejeződik: októberben újra látogatható lesz és ezen a helyen megnyílik a Császári Fórumok múzeuma, olyan ásatási anyaggal, amely eddig a raktárakban porosodott. A római császári palota és a Villa Rivaldi, amelyek a Császári Fórumokon belül találhatók, múzeumként nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, antik szobrokat helyeznek el falaik között.

Az olaszországi múzeumok látogatottsága 2006-ban 4,4, a régészeti lelőhelyeké 11 százalékkal nőtt. Tavaly csaknem 3 millió személy kereste fel a római Császári Fórumokat és 1,81 látogatója volt a Vezúv hamuja által i.sz. 79-ben eltemetett, majd két és fél évszázada újra felfedezett és azóta feltárt Pompei ókori városának.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár