2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Gótikus falmaradványokat találtak Szegeden

2007. március 12. 11:00

Gótikus faragványokat, elsősorban úgynevezett boltozati borda-tagokat találtak a régészek az egyik szegedi gimnázium udvarán, építkezés közben.

Forrás: Délmagyarország.hu
A szegedi Tömörkény István Gimnázium rekonstrukciójával és bővítésével kapcsolatban a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal próbafeltárásokat írt elő, mivel az épület a néhány esztendővel ezelőtt védetté nyilvánított, középkori belváros területén található - mondta sajtótájékoztatóján a régész.

A középkorban a közelben húzódott a város Boldogasszony út nevet viselő főutcája, a mai iskolaépület helyén pedig feltételezhetően házak kültelkei terültek el - tette hozzá. Horváth Ferenc elmondta, hogy a próbaásatások során a régészek egy feltételezhetően a 18. század második feléből származó fal maradványait találták meg, melynek alapjainál homokkőből készült, gótikus faragványokra bukkantak.

Tájékoztatása szerint a faragványok hasonlóak a vártemplom feltárása során előkerült bordaboltozat tagjaihoz, de nem egyeznek meg teljesen azokkal. A díszes kövek vagy a vártemplom korai időszakából, vagy pedig egy középkori ferences templom és kolostor épületéből származnak.

A török kori adatok ugyanis arra utalnak, hogy a közelben egy romos templom, egy kolostorépület és hozzá kapcsolódóan barátlakások álltak. Az előkerült faragványok a templom bordaboltozatának egy részét is alkothatták, melyet egy későbbi építkezés során a megtalált fal alapozásához felhasználtak - mondta a régész.

A faragványok megtisztítása és restaurálása után végrehajtott méréssorozatokat követően két-három hónapon belül dőlhet el, honnan származnak a leletek - közölte az igazgató.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár