2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Miért éppen Alaszka?

2007. március 30. 15:30

Az 50 éves szövetségi állam

Ma is élő örökség

Sokak szerint az indiánok fő vándorlási útvonala Ázsiából a későbbi Bering-szoroson át ("földhíd") vezetett Amerikába, még az utolsó jégkorszak idején. Mivel a tengerszint abban az időben (mintegy 25 000 évvel ezelőtt) 75 méterrel alacsonyabb volt, mint napjainkban, akár száraz lábbal is átkelhettek Szibériából Alaszkába. Ezt az elméletet azonban korábbi népszerűsége ellenére mostanában egyre többen cáfolják.

Ami a 20. századot illeti, Alaszka egy 1912-ben hozott törvény alapján az amerikai szövetségi kormány által kezelt területnek minősült, szűk keretű autonómiával. Ez nem zárta ki időszakos konfliktusait déli szomszédjával, Kanadával, amely szemet vetett az Alaszka délkeleti vidékein feltárt aranylelőhelyekre és határvitákat provokált. A viszályt végül választott bíróság simította el. Majd egy fél évszázaddal később, 1955-ben, választások nyomán Alaszkában alkotmányozó gyűlést hívtak össze, amely az óriási területi egység számára a többi amerikai szövetségi államéhoz hasonló alkotmány bevezetését határozta el.

A washingtoni törvényhozás mindkét házának hozzájárulása után 1958. július 7-én Alaszkában népszavazást tartottak, amelynek nyomán a helyi lakosság túlnyomó többsége kérte a terület felvételét az amerikai szövetségi államok közé, a többi államéval azonos jogkörrel. Ugyanezen év november 25-én megválasztották az új tagállam kormányzóját, két szenátorát és egy kongresszusi képviselőjét.

Az integrálódásból nem maradhatott ki a katona-haditechnikai szféra sem. A második világháború óta az Egyesült Államok hatalmas, hadászati szintű tengeri és légi támaszpontrendszert épített ki Alaszkában. Ide települt a 6. lövészhadosztály, a 11. légi hadsereg.  Két-három éve az alaszkai Fort Greenly támaszponton, valamint a kaliforniai Vandenberg légi bázison kezdtek megjelenni az amerikai rakétavédelmi rendszer első ütegei.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Pirityi Sándor)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár