2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem akartak a holokausztról hallani a rendőrhallgatók

2007. március 21. 17:00

Elutasították egy berlini rendőrképző iskola végzős hallgatói, hogy a holokausztról oktassák őket, ami felháborodást váltott ki a rendőrség vezetésében, a Németországi Zsidók Központi Tanácsát pedig tiltakozásra késztette.

A berlin-ruhlebeni rendőrképző iskola végzős hallgatói megtagadták, hogy részt vegyenek a nemzetiszocializmus időszakáról szóló, kötelezően előírt oktatáson. Értesülések szerint egyebek között arra hivatkoztak: nem szükséges, hogy állandóan a holokausztra emlékeztessék őket. Elhangzottak olyan állásfoglalások is, hogy a zsidók `amúgy is túl gazdagok`.

Hallani sem akarnak róla

A szóban forgó berlini iskolában a holokauszttal kapcsolatos felvilágosítás a kötelező oktatási program része. A berlini rendőrség elnökét nemcsak a konkrét eset háborította fel, hanem az is, hogy megkésve tájékoztatták a történtekről. Dieter Glietsch hangsúlyozta, hogy következetesen eljárnak az ügyben.

Az eset miatt tiltakozott a Németországi Zsidók Központi Tanácsa is. A testület egyik berlini képviselője annak a nézetnek adott hangot, hogy a történtek csupán azt tükrözik, ami az egész társadalomra jellemző. "Az időről-időre fellépő antiszemitizmus fenyegető és sajnálatos" - jelentette ki.

A közelmúltban hatalmas felzúdulást váltott ki, hogy feltételezések szerint szélsőjobboldali tettesek meggyaláztak egy berlini zsidó óvodát. Az óvoda elleni támadást rendkívül élesen elítélte Angela Merkel német kancellár is.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár