2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Nemzetközi bizottság dönt a Getty Múzeum Afroditéjéről

2007. március 12. 09:30

A Getty Múzeum bejelentette: nemzetközi szakértőkből álló bizottságot hoz létre a gyűjteményében szereplő, Afrodité istennőt megjelenítő szobor eredetének tisztázására.

2006-ban a múzeum már közölte, hogy a Róma által követelt műalkotások közül 26-ot átad az olasz hatóságoknak, amelyek azt tartják, hogy ezeket az illegális műtárgy-kereskedelem keretében csempészték ki Itáliából. Két darab azonban továbbra is vita tárgyát képezi, ezek egyike az Afrodité-szobor, amelynek eredetét a csütörtökön bejelentett bizottság kutatja majd.

A Paul Getty néhai olajmilliárdos által létrehozott Los Angeles-i Getty Központot a világ leggazdagabb művészeti alapítványának tekintik. A múzeum vezetősége éppen emiatt évek óta azt hangoztatja, hogy sohasem vásárolt olyan műtárgyat, amelyről tudta, hogy eredete kétes.

Mindazonáltal, miután egyre több ország kulturális hatóságai követelnek vissza szerintük illegális úton kicsempészett műkincseket, maga is már korábban felülvizsgálta gyűjteményét és elismerte, hogy annak 82 darabja kétes eredetű.

2005-ben Rómában bíróság elé állították Marion True asszonyt, a Getty antikvitás-részlegének vezetőjét azzal a váddal, hogy műkincs-csempészekkel játszott össze - ő azonban visszautasította a vádat.

Az ügy azonban ennél jóval bonyolultabb: Sírrablók, dílerek, magángyűjtők, kurátorok, a világ leghíresebb múzeumai és aukciósházai a főszereplői annak a világméretű illegális műkincs-kereskedelemnek, melynek szálait két oknyomozó újságíró gombolyította fel és tette közzé tavaly a "Medici konspiráció: az elrabolt régiségek tiltott útja Olaszország sírrablóitól a világ legnagyobb múzeumaihoz" című kötetben.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár