2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felemás döntést hozott a Getty Múzeum

2006. november 29. 11:00

Olaszországban csalódást okozott és felháborodást keltett, hogy a New York-i Getty Múzeum az évek óta vita tárgyát képező 52 antik műkincsből csak 26 darabot hajlandó visszaszolgáltatni.

Egyelőre nem tér haza

A Getty Múzeum igazgatója, Michael Brand szerdán "mélységes szomorúságát" fejezte ki a tárgyalások kudarca miatt. Az amerikai sajtó szerint a Getty múzeum az 52 vitatott műtárgy közül 26 darabot adna vissza, mert úgymond a többi körüli viszályt nem sikerült tisztázni. Értesülések szerint az olaszokat különösen azt háborította fel, hogy a Múzeum nem hajlandó visszaadni Aphroditének a szicíliai Morgantina egyik görög templomában fellelt világhírű szobrát és egy görög atléta bronzszobrát.

A római kulturális minisztérium "meglepetésének és csalódottságának" adott hangot, a La Repubblica című napilap csütörtökön egyenesen "pofonról" írt. Francesco Rutelli olasz kulturális miniszter a közelmúltban "komoly következményeket" helyezett kilátásba, és "kulturális embargót" is elképzelhetőnek tartott arra az esetre, ha nem születik megállapodás a tárgyalásokon. (A kulturális embargó az olasz lapok szerint azt jelenti, hogy amerikai múzeumok egy ideig nem számíthatnak kölcsönadományokra az olasz gyűjteményekből.)

Mindemellett Rómában már egy éve per folyik Marion True, a Múzeum egykori kurátora ellen, akit azzal vádolnak, hogy évtizedeken át római, etruszk és görög műkincseket vásárolt, jóllehet tudta, hogy azok illegális olaszországi ásatások során kerültek elő. Tettestársát, egyben a botrányos ügy fővádlottját, Giacomo Medicit tavaly nyáron fogták perbe és ítélték 10 éves szabadság vesztésre, de a letartóztatások köre ezzel még nem zárult be. Mások mellett a Vatikán, a New York-i Metropolitan Múzeum, a Bostoni Szépművészeti Múzeum és a londoni Sotheby's aukciósház is magyarázkodni kényszerül, hogy miként jutott hozzá nagyértékű antik ritkaságokhoz. Ismerje meg az ügy részleteit is!

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár