2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Műtárgyakat gyűjtött az Iparművészeti Múzeum első igazgatója

2007. március 6. 08:00

Tanulmányokat és fényképeket foglal magában az a kötet, amely Ráth György műgyűjtőt, az Iparművészeti Múzeum első igazgatóját és az általa gyűjtött műtárgyakat mutatja be.

Az Egy magyar polgár - Ráth György és munkássága címmel megjelent könyvben a gyűjtő életéről, műgyűjtői tevékenységéről olvashatók tanulmányok. A kiadvány második felében mintegy hetven archív és új, színes fényképen láthatóak az egykor több mint ezer darabból álló gyűjtemény darabjai.

A Ráth György által gyűjtött festmények, fafaragványok, textilek, porcelánok és ötvösművek a műgyűjtő Városligeti fasori villájának enteriőrjét alkották - mondta a szerkesztő, hozzátéve: az archív felvételeken látható, hogy a műremekek annak idején a villa mindennapi használati tárgyai közé tartoztak.

Horváth Hilda elmondta: megmaradtak a műkincsvásárlásokról szóló számlák, megőrizték a gyűjtő kereskedőkkel folytatott levelezését, továbbá számos, Ráth György részvételével zajlott aukció katalógusát, ezek alapján készült a kötet egyik összefoglaló tanulmánya. A művészettörténész kiemelte, hogy a magyar műkincsgyűjteményeket övező jelentős külföldi érdeklődés miatt a mű angol nyelven is megjelent.

Az 1905-ben elhunyt, egykori múzeumigazgató villájában éppen száz éve hozták létre a Ráth György Múzeumot. Az intézmény egy emlékszoba kivételével ma már távol-keleti gyűjteménynek ad helyet, de az olasz, németalföldi és német műkincsek megmaradtak, különböző magyarországi múzeumokba kerültek. A mintegy 170 oldalas, képekkel illusztrált tanulmánykötet az Iparművészeti Múzeumban és intézményeiben kapható.

Noha foglalkozása szerint bíró volt, Ráth György (1828-1905) a köztudatba a kor nagy műgyűjtőjeként és mecénásként vonult be. Az iparosodással párhuzamosan a hagyományos kézműipar Európa-szerte kezdett háttérbe szorulni, a tömegtermelés azonban silány termékeket produkált - erre legélesebben a világkiállítások irányították rá a figyelmet. Ráth György éppen ezért szorgalmazta a műipar fejlesztését és az esztétikai igényesség megőrzését. A megoldást többedmagával egy hazai "műiparmúzeum" alapításában látta.

A Magyar Iparművészeti Társulat alapítójaként és elnökeként egyik letéteményese volt a magyar Iparművészeti Múzeum megalapításának. A kor művészeti közéletének jelentős szereplője volt. Az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat élén tevékenyen részt vett a régi Műcsarnok és a Zeneakadémia létesítésében is. A magyar kultúrtörténetbe neves polgári műgyűjtőként írta be a nevét: 1000 darabos kollekcióját halálakor az Iparművészeti Múzeumra hagyta. Ráth György kulturális missziójáért 1902-ben megkapta a francia Becsületrend középkeresztjét. További titkok a műgyűjtő életéből.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár