2023. nyár: Kedvenc keddi sorozataink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Báli táncrendek az Iparművészeti Múzeumban

2007. február 2. 08:00

Mintegy száz, döntő részben a 19. századból származó "tánczrenddel" gazdagodott szerdán az Iparművészeti Múzeum gyűjteménye.

A miniatűr iparművészeti remekek története a 18. századra nyúlik vissza, Magyarországon igazi virágkoruk a dualizmus időszakára tehető - mondta Horváth Hilda művészettörténész. A táncrendek apró füzetecskék voltak, amelyeket a báli időszakra készítettek. A változatos formájú programfüzetekbe apró ceruzával írták be, melyik táncot kivel óhajtja táncolni a hölgy.

A míves kivitelű, díszes füzetkéket a hölgyek a bálon öltözékükre csatolva hordták, azokban a férfiak - a csárdás, a keringő, a lengyelke, a négyes vagy a tipegő mellé jegyezve nevüket - ígéretet kaptak a táncra. A táncrendeket a legkülönfélébb anyagokból készítették, a múzeumban látható darabok között megtalálhatók papírból, bőrből, selyemből, bársonyból, fából, de ötvösműből formált alkotások is.

Egy-egy kis füzet szellemesen kapcsolódott a megrendezett bál jellegéhez, utalt a bálozók foglalkozására, társadalmi pozíciójára. Így például a technikusbálra egy repülőmakett, a jogászbálra egy apró törvénykönyv, az orvosnői bálra egy tabletta emlékeztetett.

A 19. század utolsó harmadában és a század fordulóján főként díszműiparosok, könyvkötők, ötvösök foglalkoztak a miniatűr programfüzetek készítésével, Budapesten Marton Alajos és Morzsányi József volt a legnevesebb mester. A szerdai átadási ünnepség alkalmából a múzeumban korabeli táncok bemutatásával idézték fel, hogyan használták a táncrendeket a bálokon. Az intézményben 36 különleges táncrendet csodálhatnak meg a látogatók.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. nyár: Kedvenc keddi sorozataink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!