2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Leszerelték az utolsó brit őrtornyot Észak-Írországban

2007. február 15. 13:15

A brit kormány leszerelte az utolsó őrtornyot Észak-Írországban, ahol három évtizeden át dúlt a harc a protestánsok és a katolikusok között.

A 19. században az ír-kérdés volt a brit politika egyik fő problémája. A megoldást a britek számára a sziget 1921-es kettéosztása jelentette, amikor Észak-Írországban létrehoztak egy protestáns államot a protestánsok számára. Az ír nacionalizmust és függetlenségi törekvéseket képviselő katolikusok az újonnan létrehozott északi államban kisebbségbe szorultak.

Ismerje meg a Sinn Féin történetét is!

Az 1921-ben létrehozott új országban a protestánsok száma durván egymillió volt, a katolikusoké pedig mintegy félmillió. Ez súlyos következményekkel járt: egészen 1972-ig a brit jelenlétet követelő protestáns unionista párt uralkodott, és a katolikus kisebbség alig-alig vehetett részt a hatalomban. A választási körzeteket úgy alakították, hogy még a döntően katolikus körzetekben is unionista többség legyen. A hetvenes-nyolcvanas évekig a köztisztviselők mintegy 80 százaléka protestáns volt.

A szegregáció a 18. századra nyúlik vissza, amikor angol és skót telepesek elfoglalták az ország legjobb földjeit. A katolikusok inkább a Belfastban, Londonderryben, és a későn és csak nagyon lassan megindult iparosodás egyéb körzeteiben csoportosultak. Az évtizedeken keresztül megoldhatatlannak látszó vallási konfliktus mára csillapodni látszik. Legalábbis így vélekedett az ír-kérdésről 2002-ben John Loughlin belfasti politológusprofesszor, akivel Petőcz György beszélgetett az Élet és Irodalomban.

A mostani szimbolikus lépést az 1997-es tűzszünet tette lehetővé, amely után rohamosan javultak a biztonsági körülmények a tartományban. Az első leszerelését 2000-ben kezdték meg. Az utolsó, 6,5 méter magas, páncéllal burkolt megfigyelő posztot egy daru emelte le a helyéről, Armagh megye Crossmaglen rendőrőrsén. Ez volt az utolsó jelentős katonai építmény Dél-Armaghban - mondta egy szóvivő.

Észak-Írország több körzetében, ahol a rendőrök egykor páncélozott járművekben járőröztek, most gyalog vagy biciklin láthatók, de egyes katolikus gócpontokban, ahol továbbra is erősen ellenzik az angol uralmat, a rendőrök még mindig katonákkal együttműködve adnak szolgálatot.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár