2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az első magyar miniszterelnök öröksége: megkezdődött a Batthyány-emlékév

2007. február 12. 09:30

A nemzeti identitást erősítő emlékév

A nemzeti identitás és a nemzeti büszkeség erősítését is célozza a Batthyány-emlékév, amelynek programjai több mint 100 millió forintból valósulnak meg - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a programsorozat hivatalos pénteki budapesti megnyitóján.

Az első felelős magyar kormány miniszterelnökére, a 200 évvel ezelőtt született Batthyány Lajosra emlékezés nem csak a tisztelet jele, hanem a nemzeti identitás, a nemzeti büszkeség erősítése is - fogalmazta meg az emlékév egyik legfőbb célját a miniszter. "Akkor tudunk az Európai Unió méltó és büszke polgárai lenni, ha büszkék vagyunk magyarságunkra is" - mondta a sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepségen Hiller István, aki úgy vélte: ma Európában "a nemzetek új reneszánszukat élik".

Az emlékév programjai
A miniszter elmondta, hogy az oktatási és kulturális tárca 100 millió forintot szán olyan hazai és nemzetközi tudományos konferenciákra, kiállításokra, kiadványokra, amelyek Batthyány Lajos emlékét ápolják. Tájékoztatása szerint Batthyány Lajos tiszteletére emlékalbum készül, az Országgyűlés áprilisban emlékülést tart a Parlamentben. Sok fiatalt is szeretnének bevonni a programokba, ezért a Sziget fesztiválon múzeumsátrat terveznek felállítani - jelezte.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter elmondta: örömmel és tisztelettel vesznek részt az emlékév eseményeiben, mert "óriási adóságot" pótolnak ezzel. Az első miniszterelnökről ugyanis méltatlanul elhallgatott tény, hogy ő alapította a magyar hadsereget - tette hozzá. "Az állam egyik legkiemelkedőbb alkotása volt a hadsereg", amely Európa legmodernebb, legszervezettebb, leghatékonyabb hadereje volt - közölte a miniszter. A sajtótájékoztatón Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke ismertette a megyében megvalósuló programokat; a Batthyány család több birtoka és vállalkozása ebben a megyében volt. A rendezvények sora a hétvégén kezdődik.

A megnyitóhoz kapcsolódóan pénteken 20 ezer példányban kibocsátották a Magyar Nemzeti Bank Batthyány-emlékérmét, és forgalomba helyezték a Magyar Posta 300 ezer példányban megjelent Batthyány-bélyegújdonságát is. Az MTI úgy tudja, hogy az emlékév alkalmából októberre elkészülhet Batthyány Lajos egész alakos szobra, amelyet a budapesti Batthyány téren állítanának fel. A tervek szerint heteken belül - 25 millió forintos keret megjelölésével - pályázatot írnak ki a megvalósításra.

Emlékezés a sírkertben

Batthyány Lajosra, az első felelős magyar kormány miniszterelnökére emlékeztek a mártír kormányfő születésének 200. évfordulóján szombaton, a fővárosi Fiumei úti sírkertben. A Batthyány mauzóleumnál tartott rendezvényen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt mondta: "az elsőknek a legnehezebb a dolguk, Batthyány is megküzdött ezzel. Az elsők, a reformerek tapossák ki az ösvényt, ők mutatják az utat".

Katona Tamás történész, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagja beszédében azt hangsúlyozta, hogy Batthyány a kormányfői posztra méltó, komoly államférfi volt. Kiemelte: az egykori kormányfő egyesíteni tudta a nagyon különböző, "extraklasszis" politikusokat: Deákot és Eötvöst, Kossuthot és Széchenyit. A politikus legnagyobb érdemei között a honvédség megalakítását és a jobbágyfelszabadítást említette.

A Batthyány-emlékév nyitányaként megrendezett eseményen az emlékműnél koszorút helyezett el mások mellett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Mandur László, az Országgyűlés alelnöke, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke, Boross Péter volt miniszterelnök, valamint a Fidesz és az SZDSZ képviselői.

Az eseményen csak a meghívottak és a sajtó képviselői vehettek részt, a körbekerített mauzóleumtól távolabb néhány szemlélődő gyűlt össze.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár