2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magántulajdonban marad Batthyány órája

2005. december 8. 13:00

Nem sikerült a Magyar Nemzeti Múzeumnak megszereznie Batthyány Lajos zsebóráját a BÁV kedd esti ékszerárverésén, így az első felelős magyar miniszterelnök órája - bár védett, tehát az országból ki nem vihető - továbbra is magántulajdonban marad.

Az arany tokban lévő, duplafedeles, működőképes svájci óra, bár számlapja sérült és az óraüvege is lejár, igen szép darab. De igazi értékét az a történelmi tény adja, hogy minden bizonnyal az első felelős független magyar kormány miniszterelnöké volt. Tisztelői halála után belső fedelére - betűhibával - rávésték: `1849 évi octob 6 ig Gróf Battyány Lajos tulajdona`.

A történelmi dokumentumot egy gyűjtő vette meg, aki többekkel, és a múzeummal is versenybe szállt. A 70 ezer forintos kikiáltási árról hosszas licittel 750 ezer forintra verték fel az árat. A Nemzeti Múzeum élhetett volna elővételi jogával, de szűkös büdzséje miatt nem tehette.

A többi 330 tétel - amelyek között pazar és szerényebb karácsonyi ajándéknak való arany-ezüst, briliánsokkal, és drágakövekkel díszített ékszerek órák, és érmek szerepeltek - nagyrészt vevőre talált.

A milliós kikiáltási áron kínált gyűrűk, melltűk, kitűzők visszamaradtak. Az alacsonyabb sávban azonban három-négyszeres emelkedést is regisztrálhattak. 120 ezer forintról 340 ezerre licitáltak egy szecessziós függőórát, 45 ezerről 140 ezerre egy női briliáns gyűrűt, 45-ről 100 ezerre egy gránátgyöngyös nyakéket, s igen kapósak voltak a drágaköves fülbevalók, dekoratív ékszerek.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár