2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Batthyány Lajosra emlékeztek Berlinben

2007. február 5. 17:00

Születésének 200. évfordulója alkalmából Batthyány Lajosra, az első független magyar miniszterelnökre emlékeztek pénteken Berlinben.

A születésének 200. évfordulója alkalmából kezdődött, idei emlékév külföldi rendezvényeinek keretében a német kulturális élet képviselőinek, valamint neves történészeknek a jelenlétében a berlini magyar nagykövetségen Erdődy Gábor, a történelemtudományok kandidátusa emlékezett Batthyány grófra. Az MTI-nek nyilatkozva Erdődy Gábor megtiszteltetésnek nevezte azt, hogy egy ilyen évforduló kapcsán Magyarországot az újraegyesített Németország fővárosában volt német nagykövetként, történészként képviselheti.

Német nyelvű előadásában Magyarország jelenlegi vatikáni nagykövete - aki 1992 és 1996 között a Magyar Köztársaság bonni nagykövete volt - felidézte a reformkor egyik legkiemelkedőbb személyiségének, az első független magyar miniszterelnöknek az életútját. Kiemelte a jobbágyság felszabadítása érdekében tett erőfeszítéseit, a honvédelem megszervezését és az államkassza alapjainak biztosítását, majd 1849 január 8-án történt letartóztatását, ami elvezetett az 1849. október 6-i, világszerte hatalmas felzúdulást keltő kivégzéshez.

Az első független magyar miniszterelnökkel kapcsolatban Erdődy Gábor hangsúlyozta: Batthyányi Lajos példát mutatott arra, miként lehet és kell következetesen politizálni egyértelműen elkötelezetten a demokratikus nemzeti, patrióta érdekek mellett, ugyanakkor a nemzetközi realitásokat is figyelembe véve, megfelelő kompromisszumkészséggel, mégis szilárd erkölcsi alapokon.

A jelenlegi szentszéki nagykövet rámutatott arra is, hogy Batthyányi hatalmas érdemeket szerzett a német-magyar kapcsolatok legújabb kori, demokratikus alapokon történő újjászervezésének folyamatában. Abban az időszakban, amikor az új egységes Németország létrejötte egész Európa számára kész ténynek tűnt, s a Habsburg birodalom felbomlásának egyértelmű jelei mutatkoztak, Batthyányi - munkatársaira támaszkodva - határozottan megragadta egy átmeneti korszak átmeneti lehetőségeit - fogalmazott Erdődy Gábor, hozzátéve: Batthyányi gyorsan reagálva, világos koncepciót követve, az akkori európai erőviszonyokból kiindulva felelősen képviselte Magyarországot, az európai népek demokratikus közösségében elhelyezkedő országot képzelve el.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár