2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lesznai Anna-kiállítás nyílt Berlinben

2007. január 25. 15:00

A negyven évvel ezelőtt elhunyt költő, író és iparművész, Lesznai Anna műveiből nyílt kiállítás szerdán Berlinben.

Collegium Hungaricum, azaz az ottani magyar kulturális intézet épületében március végéig nyitva tartó kiállításon a Petőfi Irodalmi Múzeumban már bemutatott, a Lesznai-életművet ábrázoló színpompás textilek, akvarellek, rajzok, hímzéstervek, képek, fotók, könyvek, levelek és dokumentumok fogadják a látogatókat egészen március végéig. Kiadatlan meséit pedig az év első felében készül megjelentetni a berlini Arsenal kiadó.

Török Petra művészettörténész, a kiállítás egyik kurátora az MTI-nek elmondta: a tavaly júniusban a Petőfi Irodalmi Múzeumban nyílt kiállítás költözött most át Berlinbe.

Lesznai Anna - aki egy személyben volt iparművész, képzőművész, költő, mese- és regényíró, továbbá korának egyik legeredetibb gondolkodója, az 1915-ben alakult Vasárnapi Kör meghatározó tagja - 1885-ben született, s New Yorkban negyven évvel ezelőtt, 1966-ban halt meg. A kiállítás célja az, hogy nem az életmű egyes szegmenseit, hanem lehetőség szerint az egész életművet bemutassa, Lesznai Anna egész tevékenységéről minél teljesebb körképet adjon.

Lesznai - mint a kurátor emlékeztetett - 1939-ben emigrált az Egyesült Államokba, s azóta felettébb kevés szó esett róla Magyarországon. Ezt a "hiányosságot" igyekezett pótolni a halálának évfordulójához kötött, a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezett kiállítás, azaz "vissza kellett lopni őt a köztudatba". Népi ornamensekre épülő iparművészeti terveket készített, ami pályájának kezdetekor Európában nagyon divatos irányzat volt. Műveiből 1912-ben kiállítást rendeztek Berlinben, s az akkoriban hatalmas sikert aratott. A teljes kollekciót - terítőket, textilterveket, ruhadíszeket - megvásárolták, mégpedig olyan céllal, hogy ezeket később Németországban is előállítsák.

A mostani nem egy rekonstrukciós kiállítás, de láthatóak olyan művi is, amelyek már az 1912-es rendezvényen is bemutatásra kerültek. Ezen kívül bemutatásra kerültek regényei, versei és meséi is. Az érdeklődők mindent megtudhatnak a Vasárnapi Körről, amelynek tagjaival Lesznai Anna nagyon élénk kapcsolatban állt, s Ady Endréhez fűződő barátságáról is. Végül, de nem utolsósorban megjelenik a kiállításon a család, valamint az a felvidéki, körtvélyesi milliő, ahol a művész született.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma-Pietsch Lajos - Berlin)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár