2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállításokkal emlékeznek Moholy-Nagy Lászlóra

2006. június 27. 16:00

Moholy-Nagy László halálának 60. évfordulója alkalmából Berlinben és Párizsban emlékeznek kiállításokkal a művészre.

Tárlat Párizsban
A Magyarországról, Romániából, Ausztriából és Svájcból érkező Csáji Attila, Haris László, Kuchta Klára, Mengyán András, Mattis-Teutsch Waldemár, Tubák Csaba és Bortnyik Éva valamennyien mesterüknek tekintik Moholy-Nagy Lászlót.

Művészcsoportjukat arról a Kepes Györgyről nevezték el, aki Moholy-Nagy munkatársa volt a chicagói Bauhaus iskolában. Kepes alapította meg és vezette évtizedeken át a vizuális megújulás fellegvárának számító bostoni MIT-et a Center for Advanced Visual Studies keretében.

A Moholy-Nagy László emléke előtt tisztelgő közös tárlat alkotásai a fényeffektusok és a hologram művészete köré szerveződött. A kiállítás - melynek kurátora Kuchta Klára - július 13-ig látogatható a PMI-ben.

Kiállítás Berlinben
Az "Ungarischer Akzent" németországi magyar évad keretében a Collegium Hungaricum Berlin, az Első Magyar Látványtár Művészeti Alapítvány és a Bauhaus Archiv Berlin együttműködésében jöttek létre a Berlini Collegium Hungaricumban és a Bauhaus Archivban június 22-től látható kiállítások. A magyar intézet a művész pályájának legkorábbi, első szakaszát mutatja be, a Bauhaus Archiv utolsó alkotó periódusát, az 1936 és 1946 között készített színes fotokísérleteit mutatja be elsőként a világon.

Moholy-Nagy László (1985-1946) 1914-től 1917-ig vett részt az első világháborúban, ahol korai rajzait készítette tábori levelezőlapokra. A Bauhaus-mester művészi pályájának kezdetét jelentő rajzokból körülbelül 300 lap ismert a világ különböző gyűjteményeiben, ennek közel felét őrzi évtizedek óta az Első Magyar Látványtár Alapítvány. További részletek a berlini kiállításról

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár