A vörösterror 133 napja

Hunyadi Mátyás lett 2006 legnagyobb magyarja

2007. január 24. 13:15

Tizennégy héten át kerestük, hogy olvasóink szerint kik a legtöbb érdemet szerzett egyéniségek a magyar múltban. A játék során több ezer szavazat érkezett, és végül nyertest hirdethettünk minden kategóriában.

Szeptember 11-től hétről-hétre, 13 fordulón keresztül kerestük az olvasóink számára leginkább figyelemreméltó magyar történelmi személyeket, illetve akiknek érdemeit olvasóink közül a legtöbben elismerik. A választásban már előre segítséget nyújtottunk, azaz minden héten tíz, a magyar történelemben főszereplővé vált személyt mutattunk be, akikre aztán - visszamenőleg is - december 11-ig lehetett szavazni. A 12 kategória győztesei közül pedig az utolsó fordulóban, a döntőben dőlt el, hogy kit tartanak számon a Múlt-kor olvasói a legkiemelkedőbb magyar történelmi személyiségként.

A játékot nemzetközi mintára szerveztük, ám a különböző országokban folytatott játékok lemásolása helyett megpróbáltunk saját jelleget adni a vetélkedőnek, hiszen - ahogy azt olvasóink is jelezték, hol kedvesen, hol kioktatóan, sőt néha fenyegető hangnemben is - sokszor tényleg csak rajtunk múlt, hogy miért azok közül lehetett választani, akik az oldalra felkerültek. Rendszeresen visszatérő játékosaink azzal is szembesülhettek, hogy a játék végső lezárása előtt egyesek megpróbáltak technikai megoldásokkal előnyre szert tenni, mert számukra a vetélkedés élet-halál jellege volt a leginkább fontos. Ezeket a szavazatokat annulláltuk, így a döntő már többi olvasónk elképzeléseit tükrözi.

A végeredmény pedig a legkevésbé sem tekinthető meglepőnek: a Múlt-kor olvasói 2006-ban Mátyás királyt tekintették a magyar történelem legkiemelkedőbb személyiségének, akit saját jelöltünk, az ismeretlen katona követett, míg a dobogó harmadik fokára József Attila került. A negyedik helyre II. Rákóci Ferenc került, míg őt Szentgyörgyi Albert és Mindszenty József követték. A hetedik helyre holtversenyben Elisabeth Wittelsbach és Szent László állt fel, a nyolcadik Kossuth Lajos lett, a kilencedik hely ismét holtversenyt hozott Kőrösi Csoma Sándor és Hunyadi János között. Az utolsó helyen Papp Laci végzett.

Felmérésünk igazolja a korábbi közvéleménykutatásokat is, amelyek sorra Mátyás király népszerűségét bizonyítják. (Tény és való, hogy Puskás Öcsi felvétele biztos változtatott volna a lista összetételén, ám a játék kezdetekor a híres focista még életben volt, így szabályaink őt kizárták az indulók közül.)

Játékunk egyszeri és megismételhetetlen volt, olvasóinknak köszönjük a részvételt és a buzdítást.


A nyereményeket az összes fordulóban érvényes szavazatot leadók közül választottuk ki, őket emailben értesítjük:

1 db digitális fényképezőgép
Juhász Orsolya

3 db ingyenes, két személyre szóló belépő a Szépművészeti Múzeum 2007. évi időszaki kiállításaira a Szépművészeti Múzeum jóvoltából.
Lakatos Éva, Lovas László, Kardos Tímea

3 db 20.000 Ft-os könyvcsomag
Gáspár Csaba, Handl Attila, Tősér Anett
2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!