2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Japán megnyitja a királyi sírokat a kutatók előtt

2007. január 17. 12:30

11 királyi sír, köztük az i.sz. 399-ben elhunyt Nintoku császár sírja "külső részének" megtekintésére kap engedélyt a közeljövőben néhány japán kutató.

A sírhely

A Császári Ügynökség (Imperial Household Agency) eddig a császári ősök lelkének nyugalmát biztosítva utasított vissza minden megnyitásra vonatkozó kérést. 2005-ben azonban, miután a Japán Régészeti Társaság és más kutatók is kérvényt nyújtottak be, a kormány beleegyezett, hogy bizonyos korlátozások betartásával néhányan betekinthessenek a sírokba.

A hírt elsőként a Jomiuri Simbun című nagy példányszámú japán napilap közölte, amely arról is értesült, hogy csak néhány kutató kap engedélyt a sírhelyek külső részének megtekintésére, és a szakemberek ásatásokat nem folytathatnak.

A régészek úgy vélik, hogy a sírok vizsgálata bepillantást enged a világ legrégebbi császári családjának eredetébe, ami igen érzékeny téma Japánban, hiszen a császárt még 60 évvel ezelőttig is egy ősi istenség leszármazottjaként imádták. Hirohito császár szakított ezzel a hagyománnyal, és 1945-ben, Japán második világháborúban elszenvedett veresége után, lemondott isteni rangjáról.

De a legenda, amely szerint Japán 125 császára a sintoista vallásban tisztelt Omikami Amateraszu napistennőtől származik, még ma is tartja magát jobboldali körökben. Amikor néhány kutató felvetette, hogy a császári vonal talán máshonnan eredeztethető - például a Koreai-félszigetről -, az állítást a japán örökség elleni támadásként értékelték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár