2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Hétvégi várkalauz: Appony

2007. január 12. 14:00

Appony várának romjai a Nyitra folyó völgyére néző Tribecs hegység egyik, 333 méter magas nyúlványát koronázzák.

Valamikor az 1300-as esztendő előtt, a királyi adományként kapott földbirtokon, egy védelemre alkalmas ponton építette fel a Csák nemzetség Appony várának korai magját, a kis alapterületű belsővárat, annak legmagasabb pontján egy úgynevezett éllel ellátott henger alakú toronnyal. Első, napjainkig fennmaradt okleveles említése 1300-ból származik, ekkor Csák nembeli Csák báró birtokát képezte. A földesúr halála után a Felvidék korlátlan hatalmú oligarchája, Trencséni Csák Máté nagyúr örökölte meg, aki a várat az 1321-ben bekövetkezett haláláig szilárdan a hatalmában tartotta.

Nézzen a várról légifotókat a Civertan oldalán!

Ezt követően a váruradalom a királyi Kamara kezelésébe került át. 1389-ben az örökös pénzzavarral küszködő Luxemburgi Zsigmond király elzálogosította Serkei Dezső bárónak. Három esztendő múlva már - Cseklészért cserében - örökbirtokul Cseklészi Miklós nemes úr három fiúsított leányának (Angelika, Margit, Anna) és férjeiknek (Turóci Benedek, Zselizi Vesszős Tamás, Őri Péter) adományozta oda az uralkodó. A férjek közül Őri Péter lett az Apponyi nemesi família őse, akik az erődítményt annak fennállása alatt végig birtokolták.

19. századi metszeten

1430-ban a Morvaországból rablóhadjáratra indult husziták elfoglalták, és rövid ideig megszállva tartották. Mivel idáig nem ért el a török hódoltság, Appony mindvégig megmaradt katonai szempontból jelentéktelen magánvárnak. Bár 1542-ben ágyúrondellával erősítették meg, jelentősebb ostromló sereg ellenében védhetetlen maradt. Miután 1612-ben a földesúri família két reneszánsz kastélyt is létesített a völgybeli jobbágyfaluban, a lakásnak már kényelmetlenné váló középkori erődítményt csak háborús veszély esetére tartották meg, mintegy végső menedékül.

Az 1970-es években

Egy korabeli forrás szerint 1645-ben az egész vár leégett, ezután lakói végleg elhagyták. Az azóta eltelt évszázadok alatt Appony vára erősen romlásnak indult, falai és épületei részben leomlottak. Lassan újra birtokba vette a természet, maradványait csak a régmúltra kíváncsi turisták keresték fel.

Még több fotó a várról - nézze meg!

A legutóbbi esztendőkben azonban örömteli változás történt ennél a műemléknél, mert egy lelkes várbaráti csapat összefogott megmentése érdekében, kiirtották a mindent elborító bozótot, majd szakértői segítséggel megkezdték a pusztuló falak konzerválását.

Megközelítés

Tervezze meg útját a T-Online Térképpel!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár