2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hétvégi várkalauz: Kisnána

2006. október 13. 14:00

Kisnána középkori várát az 1960-as esztendőkben végzett régészeti feltárás és helyreállítás mentett meg a végső pusztulástól.

A szakemberek aprólékos munkájával napfényre került tárgyak és a korabeli oklevelek összevetése szerint ezen a környéken az Aba nemzetségből származó Kompolti nemesi család élt, akiknek szállása az alacsony domb egyik oldalán létesült. A 15. század közepének háborús időszaka megkövetelte, hogy rezidenciájukat vár módjára, erős kőfalakkal vegyék körbe, az ekkoriban végzett jelentős munkálatok során még a jobbágyfalu plébániatemplomát is belefoglalták az új erődítménybe.

Nézzen a várról légifotókat a Civertan oldalán!

Az országgyűlés határozata értelmében a Kompolti család megtarthatta kisnánai várát, ellenben más erődítményekkel, melyeket az anarchikus időkben rablóvárként használták uraik. A történelem furcsa fintora, hogy pusztulását mégis egy garázda nagyúr okozta, az 1540-es években falai között rablótanyát berendező Móré László. A báró igyekezett kihasználni a törökkel vívott vesztes mohácsi csata utáni belháborús időszakot, hol Szapolyai János, hol Habsburg Ferdinánd pártjára állva, de a legtöbbször csak a saját maga számára rabolta ki a környéken utazó kereskedőket és kisebb világi és egyházi birtokosokat.

Régi képeslapon

Gaztetteit végül a budai pasa megsokallta, sereggel támadt várára, ahonnét Móré a vesztét érezve, menekülni akart. A korabeli feljegyzések szerint aranypénzt szórt ki az ostromlók közé, hogy ezzel elterelje figyelmüket. Terve azonban nem sikerült, mert elfogták és élete végéig szóló rabságba vetették az isztambuli Héttorony börtönében.

Még több fotó a várról - nézze meg!

A győztes törökök részben lerombolták a vár falait, a vár ekkor előbb Országh Kristóf, majd ennek halála után 1567-ben sógora, enyingi Török Ferenc birtoka lett. Eger elestekor 1596-ban ismét elfoglalta a török és ekkor tornyát kivéve földig rombolta. Maradékait a könyörtelen időjárás karöltve a környékbeli lakosság bontásaival jelentősen eltűntette, mígnem a műemlékvédelmi helyreállítás után napjainkban ismét látványos várjátékokat rendeznek falai között.

Megközelítés

Tervezze meg útját a T-Online Térképpel!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár