2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

400 éve halt meg Bocskai István, a koronás fejedelem

2006. december 29. 12:00

A fejedelmek szolgálatában

Fordulópontot jelentett Bocskai életében, hogy 1576-ban a császári udvarból az erdélyi fejedelem udvarába költözött. Az esztendő a nagy változások jegyében telt el: II. Rudolf lett a német-római császár és Lengyelország királyává koronázták Báthory Istvánt. Sokan ismét reménykedni kezdtek, hogy megvalósulhat egy nagy oszmánellenes összefogás. A hiányos források miatt nagyon nehéz Bocskai váradi szerepét felvázolni, ekkor a familiárisok közé került és katonai feladatokkal bízták meg. 1581-ben tagja lett annak a testületnek, amely Báthory Kristóf halála után arra volt hivatott, hogy Erdélyt irányítsa. A folyamatos áskálódások miatt azonban visszavonult, és a készülhetett a Hagymássy Margittal kötendő esküvőjére.

Basta kegyetlenkedései

A következő évtizedek politikai eseményei felborították az Erdélyi Fejedelemség addig nyugodtnak mondható életét. Bocskai tanult az előzményekből és sokkal higgadtabban politizált. Követként többször járt Lengyelországban, ahol a Báthory halála után kialakult bizonytalan helyzetet próbálta rendezni. Báthory Zsigmond hatalomra kerülése után Bocskai Várad kapitánya lett, kiinevezésében közrejátszott, hogy az új fejedelem nagybátyja volt. Az ebben a tisztségben eltöltött hat esztendő egyértelműen hozzájárult ahhoz, hogy a fejedelem után az ország első számú politikusa lehessen. Bocskai nagy hangsúlyt fektetett Várad megerősítésére, az ostromveszély miatt inkább a gyenge pontokat igyekeztek védhetővé tenni.

Kassa

A tizenötéves háborúba Erdély is bekapcsolódott, amely az akkori politikai elitet is megosztotta. A könyvben jól nyomon követhetők az események, nem leplezve Bocskai vitatott szerepét. 1594-ben Báthory Zsigmond leszámolt az ellenpárttal, a kivégzések egyik legnagyobb nyertese Bocskai lett. Bőkezű jutalomként számos új birtokot kapott. Amikor a fejedelem a Habsburgokkal kívánt szövetségre lépni, a követség megtisztelő feladatát is Bocskai kapta. Báthorynak feleséget is hozott Mária Krisztierna Habsburg főhercegnő személyében. Kezdetben Bocskai szerette volna kiválasztani az arát a fejedelemnek, de a Habsburgok ragaszkodtak a legidősebb leányhoz.

A kezdeti eredmények után megtorpant az Oszmán Birodalom elleni háború. A zűrzavaros helyzetet tovább súlyosbította Báthory Zsigmond többszöri lemondása és visszatérése. Bocskai jól érzékelte a Mihály havasalföldi vajda által okozott veszélyt, és sokáig Prágától várta a megoldást, így változtatni próbált az udvar halogató taktikáján. Emiatt azonban a Habsburgok bizalma megrendült. Helyzetét jól mutatja, hogy a levelekben titkosításként használt álnevek közül a Dögvész jutott neki. Bocskai 1600 végén szorult ki Erdélyből, politikája mélypontra jutott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár