2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A történészek konszenzust teremtettek 1956 ügyében

2006. december 20. 17:00

Pozitívnak nevezte a tudományos szakma megemlékezését az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójáról Glatz Ferenc hétfőn Budapesten.

`1956 ötvenedik évfordulójának szakmai, tudományos mérlege sokkal pozitívabb, mint a politikai mérlege` - mondta a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Bizottságának elnöke. Rámutatott, hogy míg a pártkoalíciók nem tudtak konszenzust teremteni az évforduló kapcsán, addig ez a szakmának sikerült.

Az évfordulón országszerte sok konferenciát, tanácskozást tartottak többféle témakörben, s ezeket sem a kormánykoalíció, sem pedig az ellenzék nem akarta befolyásolni - mondta. Az évforduló emléke - mutatott rá, sajnos a politikai csatározások emlékeként fog megmaradni. Hozzátette: reméli, hogy hosszú távon a történészek, a tudományos élet által kiadott munkák lesznek a döntőek.

1956 a Múlt-koron

Glatz Ferenc kiemelte: ma már látjuk, hogy az 1956-os forradalom volt az egyetlen olyan mozgalom a szocializmus történetében, amelyik nem a munka világában esett sérelmek miatt vezetett felkeléshez, hanem kimondottan politikai jellegű volt, a fegyveres harcot is vállalva.

A kutatások alapján más megvilágításba kerültek az ötvenes évek. Ma már világos - hangsúlyozta - hogy nem egyszerűen a párton belüli két erő, a Nagy Imre-csoport és a Rákosi-csoport küzdelme eredményezte a felkelést. Az 1948 után megvalósuló politika miatt robbant ki a tömegelégedetlenség; ezzel a politikával megsértették a parasztot, a városi kispolgárságot, a szatócsokat, a kereskedőket, a munkásokat, megsértettek csaknem mindenkit - hangsúlyozta az MTA Történettudományi Bizottságának elnöke.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár