2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem árverezhetik el a szovjet kitüntetéseket

2006. november 23. 11:00

Moszkva arra kérte a Sotheby's brit aukciósházat, hogy ne bocsásson árverésre a volt Szovjetunióban adományozott állami kitüntetéseket, és a ház meg is ígérte, hogy sürgősséggel tanulmányozza az orosz kérést.

Az idő meglehetősen rövid: november 28-án (jövő kedden) kerül ugyanis kalapács alá Londonban mintegy kétezer orosz műalkotás és más, az orosz művészethez kötődő tárgy.

Az Orosz Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (a Roszohrankulturi) azt kérte, hogy 28 tételt vegyenek le az aukciós listáról. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség értesülése szerint ezek között van Kutuzov-, Szuvorov- és Bogdan Hmelnyickij-érdemrend, Lenin-rend és Vörös Zászló Katonai Érdemrend is. Az összes ilyen kitüntetésen egyedi nyilvántartási szám van, tulajdonosaikat tehát nem nehéz megtalálni - ha akarják.

Londonban pedig szeretnék, mert, mint az aukciósház képviselője kedden közölte, a Sotheby's "soha nem bocsát árverésre kulturális vagy történelmi értékeket a megfelelő hozzájárulás nélkül, ... éppen ezért gyorsított eljárással megvizsgáljuk a Roszohrankulturi kérelmét". Mindez beleillik abba az örökségvédelmi folyamatba, amelynek során az angol régészek a Seuso-kincsek eredetének felülvizsgálatát sürgetik.

A szovjet érdemrendek már rögzített kikiáltásai árai egyébként kétezer és 130 ezer dollár (mintegy 40000 és valamivel több mint 26 millió forint) között vannak. Orosz részről nem ellenzik viszont az Orosz (Cári) Birodalom kitüntetéseinek elárverezését, így azt sem, hogy kalapács alá kerüljön az Andrej Pervozvannij Szent Apostol Érdemrend pompás lánca, amelynek kikiáltási ára 428 ezer dollár (861 millió 126 ezer forint).

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár