2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Számítógéppel rekonstruálják Széchenyi Pál múmiáját

2006. november 9. 19:00

Egy magyar kutatócsoport rövidesen megkezdi Széchenyi Pál kalocsai érsek Nagycenken található múmiájának természettudományos vizsgálatát - írta a Népszabadság.

Hamarosan vizsgálni kezdik a Vácon 1994-ben megtalált múmiákat, s elemezni kezdenek más, különböző korokból származó, kóros elváltozásokat mutató embericsont-maradványokat is. Ez utóbbiak keretében a legkorszerűbb radiológiai eszközökkel, szövettani elemzésekkel vizsgálják meg jövőre Széchenyi Pál kalocsai érsek múmiáját. Mindezt annak az együttműködésnek a keretében teszik, amelyet a magyar tudomány napján, ma antropológiai, orvostudományi és műszaki kutatásokra kötnek győri és budapesti múzeumok, kórházak, klinikák, egyetemek, akadémiai laborok és tudományos intézetek.

A múmia vizsgálata a történelem- és az orvostudomány számára is fontos ismereteket tárhat fel. A nagycenki múmia radiológiai és szövettani vizsgálatánál a tudományos kutatást engedélyező család kérésére mindvégig jelen lesz a püspöki hivatal képviselője is. A CT- és röntgenfelvételeket Budapesten készítik el.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatóságának összefogásával neves szakemberekből létrejött csoport tevékenységének legösszetettebb része Kristóf Lilla Alida szerint az arcrekonstrukció módszertani fejlesztése. Feltárják az arccsontok és az arc lágy részeinek variációi közötti öszszefüggéseket. Ezekre a felismerésekre alapozva háromdimenziós virtuális arcrekonstrukciós szoftvert szeretnének kifejleszteni.

A cikk a Népszabadságban

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár