2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mindszenty-portrét avattak az amerikai nagykövetségen

2006. október 26. 08:45

Mindszenty József portréját ajándékozta Erdő Péter bíboros, prímás az Egyesült Államok nagykövetségének az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulója alkalmából.

Mindszenty József a fővárost elfoglaló szovjet csapatok elől 1956. november 4-én menekült az Egyesült Államok nagykövetségére, ahol 15 éven át volt "félfogságban". Hosszú belső emigrációjának a megváltozott világpolitika és a vele változó vatikáni keleti politika vetett véget. Vatikán, Washington és a magyar kormány megegyezése nyomán 1971. szeptember 28-án Rómába utazhatott.
"Azért tiszteljük őt, mert kiállt a szólás- és vallásszabadság mellett. Tiszteljük rendíthetetlen hitét. A példája inspirációt jelent azok számára, akik ma a szabadságért küzdenek" - méltatta Mindszenty József bíborost April H. Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete.

"Az 1956-os forradalom és szabadság harc ötvenedik évfordulójának elérkeztével a magam és az egész magyar katolikus közösség nevében hálás köszönetet mondok azért a védelemért és vendégbarátságért, amelyet Mindszenty bíboros úr számára nyújtott. (...) Ugyancsak köszönetet mondok a magyar menekültek befogadásáért" - hangsúlyozta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. Erdő Péter elmondta: köszönete jeléül adja át a Mindszenty Józsefről készült portrét, amely Gyémánt László alkotása.

April H. Foley rámutatott, hogy a kép a nagyköveti dolgozószobába kerül, ahol a bíboros tizenöt évig élt száműzetésben 1956. november 4-e után. Az eseményen beszédet mondott George Pataki, New York szövetségi állam kormányzója, az 56-os amerikai elnöki küldöttség vezetője. A politikus hangsúlyozta, hogy 1956 nem csak a magyaroknak, hanem a világ számos országában élőknek fontos esemény volt, mert felfedte azt a hazugságot, amelyet a Szovjetunió jelentett.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter beszédében fontosnak nevezte, hogy mind a szemtanúk, mind a fiatalok emlékezetében megmaradjon az 56-os forradalom.

Az eseményen részt vett az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójára felállított amerikai elnöki küldöttség is. A csoport tagja a budapesti nagykövet mellett Peter K. Gogolak, a New York Giants magyar származású volt amerikaifutball-sztárja, valamint a szintén magyar származású Steven F. Udvar-Hazy, az International Lease pénzügyi társaság elnök-vezérigazgatója.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár