2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amerikai-magyar expedíció kutatta az Alföld kora rézkori településeit

2006. október 31. 11:00

Terepmunka amerikai diákoknak

A kutatás mellett fontos területe volt a programnak az ún. field school, azaz ásatási terepgyakorlat. Minden évben 10 amerikai egyetemistának biztosítottak lehetőséget, hogy Magyarországon sajátítsák el a régészeti kutatás legmodernebb módszereit. A terepmunka mellett a leletanyag feldolgozásának minden fázisában is részt vettek a diákok, valamint az itt töltött 6 hét alatt saját - természetesen felkészültségüknek megfelelő - kutatást is folytattak. A legrátermettebbek visszatérhettek Magyarországra, hogy immár egy speciális szakterületen bekapcsolódhassanak a projekt munkájába. A következő - örömteli módon igen sokak által már megtett - lépést saját, immáron önálló, magyarországi kutatási programjaik beindítása jelenti egyetemi illetve doktori disszertációjuk elkészítéséhez.

Nézze meg a feltárás képeit galériánkban!

A projekt az elmúlt években Európában és Amerikában egyaránt ismertté vált, az eredményeket rendszeresen publikálják amerikai és magyar szaklapokban. A világ egyik legnagyobb régészeti konferenciáján, a Society for American Archeology (SAA) éves összejövetelein 2001 óta minden évben külön szekció foglalkozik a Körös Regionális Régészeti Program Békés megyei kutatásaival; az eddigiekben - természetesen magyar helyszínek mellett - New Orleansban, Denverben, Milwaukee-ban, Montreálban és Puerto Rico-n ismertették eredményeinket, az ősszel pedig Krakkóban tartottak előadást. A projekt önálló honlapot is üzemeltet, amelyen minden szükséges információ, publikáció illetve a legfrissebb kutatási eredmények, hírek is naprakészen megjelennek.

Az első 8 éves ciklus lezárulását követően 2008-tól tervezik a projekt második, szintúgy éveken át tartó fázisát. A hazai és egyesült államokbeli források mellett immáron uniós források igénybevételére is lehetőség nyílik majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Csõtalpas tál, Vésztõ-BikeriKarcolt díszû tál, Vésztõ-BikeriCsuprok, Vésztõ-Bikeri­Rézgyûrû, Vésztõ-Bikeri­Légifotó az ásatás helyszínérõlKörösladány és Vésztõ-Bikeri magnetométeres felmérésének eredményeLégifotó, Vésztõ-BikeriErõdítés részlete, Vésztõ-BikeriKora rézkori alapárkos hosszúház, Vésztõ-BikeriÁtégett házomladék, Vésztõ-BikeriBébitemetkezés edényben, Körösladány-Bikeri­Zsugorított csontváz edénymellékletekkel és kagylókkal, Vésztõ-BikeriBébicsontvázakat rejtõ edények, Körösladány-Bikeri­

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár