2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Világháborús magángyűjtemény üzemel Petőházán

2006. szeptember 26. 15:00

Több év munkájával tekintélyes hadtörténeti kollekciót hozott létre a petőházi Baranyai testvérpár. A gyűjtemény érdekességét az adja, hogy számos világháborús relikviát maguk a gyűjtők találtak meg a közeli hadszíntereken.

Két évtizede gyűjti Baranyai László és Baranyai Zsolt a második világháború emlékeit. A családi házuk melléképületében egykori katonai egyenruhákat, felszerelési tárgyakat, hatástalanított fegyvereket láthatunk hozzáértő elrendezésben. A legizgalmasabb kiállítási tárgyak között találjuk azokat a repülőgép maradványokat, amelyek a közeli Fertő-tó medréből kerültek elő.



Az angol Wellington kétmotoros könnyű-bombázó légcsavarjának másfél mázsás agyát a testvérek kemény munkával maguk bányászták ki a tó iszapjából. Egykori hadi feljegyzések alapján kikutatták a repülő történetét is, ami szerint 1944 december 20-án egy éjszakai támadás alkalmával még osztrák (akkor német birodalmi) területen találat érte a brit gépet, amely Hidegség közelében csapódott be a nádasba, személyzete a szétrobbanó bombázó alatt lelte halálát.

Az angol relikvián kívül német Messerschmidt hatástalanított géppuskáját, amerikai liberátorok és magyar repülőgépek maradványait is megtekinthetjük a nem mindennapi magánmúzeumban. Ezek egy részét ugyancsak a környéken találták a szenvedélytől hajtott gyűjtők. Számukra a Fertő tó további kincseket is rejteget, hiszen a kutatások szerint 1944 május 10-én komoly légi csata zajlott a tó felett. A bevetésre tartó amerikai Liberátorokat német vadászok támadták meg. Ekkor zuhant le három Liberátor a környéken. Két héttel később, Bécs-Bécsújhely bombázásakor újabb gépek kaptak találatot a víz felett.

A hadtörténeti feljegyzések szerint 1944 december 9-én két amerikai Mustang hajtott végre kényszerleszállást a Fertő déli részén lévő mocsaras vidéken. Tény, hogy az Egyesült Államok Légierejének egyik bizottsága napjainkban is még kettőszázhúsz pilótáját keresi, akikről feltételezik, hogy gépükkel együtt valahol a magyar légtérben tűntek el.

A petőházi magángyűjteményt egyébként bárki megtekintheti, amennyiben előre egyezteti az időpontot a gyűjtőkkel.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár