2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Még mindig Grasstól hangos a német sajtó

2006. szeptember 1. 13:15

Jelenleg épp azért, mert a Nobel-díjas világhírű német író, Günter Grass elutasította a korábban neki ítélt görlitzi `Brückepreis` díj átvételét - jelentette szerdán a FAKTuell című lap internetes kiadásában. Az erről szóló hírt nem sokkal később megerősítette a díj odaítéléséről döntő társaság elnöke, Willi Xylander is.

Xylander szavai szerint Grass azt követően döntött így, hogy német konzervatív politikusok a közelmúltban tiltakoztak az író kitüntetése ellen. Minderre annak nyomán került sor, hogy Günter Grass augusztus elején beismerte: tizenhét éves korában, néhány hónapon keresztül az egykori náci párt hírhedt fegyveres alakulatának, a Waffen-SS-nek a tagja volt.

A kelet-németországi kisváros, amely a közelmúltban Essennel szemben maradt alul a 2010-es európai kulturális főváros cím elnyeréséért folyó versengésben, 1993 óta ítéli oda a `Brückepreis` elnevezésű díjat olyan politikusoknak, íróknak és művészeknek, akik kimagaslót alkottak a népek közötti tolerancia, megértés és megbékélés terén.

Günter Grassnak idén márciusban ítélték oda a díjat azzal az indoklással, hogy könyveivel rendkívül sokat tett a németek és a lengyelek történelmének felejthetetlen bemutatása érdekében. Grass történelmi ábrázolása példamutató a kontinens és Európa népei számára - hangzott egyebek között a márciusi indoklás, kiemelve, hogy Günter Grass máig is érvényes, de kritikus, egyidejűleg művészetileg kimagasló ábrázolásával hidat alkotott az emberek számára a múlt és a jelen értelmezése között.

Willi Xylander hangsúlyozta, hogy Grass elutasítása ellenére a zsűri nem változtatja meg véleményét, s kitart márciusi határozata mellett. Szavai szerint igyekeznek rávenni az írót arra, hogy változtassa meg elutasító döntését.

A "Brückepreis" korábbi kitüntetettjei között volt a Die Zeit című, rendkívül tekintélyes német hetilap korábbi kiadója, Marion Gräfin Dönhoff, valamint az egykori lengyel külügyminiszter, Wladyslaw Bartoszewski. Tavaly a díjat a világhírű izraeli klarinétművész, Giora Feidman kapta.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár